Целта на закона не е да бъде щит за заподозрени

...
Целта на закона не е да бъде щит за заподозрени
Коментари Харесай

“Магнитски” не трябва да е билет за измъкване от затвора за Василев

Целта на закона не е да бъде щит за обвинени във финансови закононарушения

* Авторът е някогашен чиновник в правосъдното министерство на Съединени американски щати (текстът е оповестен със съкращения).

Цветан Василев, български предприемач дезертьор с повдигнати обвинявания, е наел правна адвокатска фирма във Вашингтон, с цел да му помогне да избегне правосъдно гонене със задействането на акта „ Магнитски “ – закон, който дава право на държавното управление на Съединени американски щати да постанова наказания при случаи на корупция и нарушение на правата на индивида.

Законът няма за цел да бъде щит за тези, които са обвинени в осъществяването на финансови закононарушения и да сътвори интернационален безвъзмезден билет за отбягване на пандиза от страна на бегълци като Василев. Както Държавният департамент призна, задачата на закона е да „ уточни и да потърси сметка от лица, които са виновни за съществени нарушавания на правата на индивида и актове на забележителна корупция “.

Ако бъдем точни, Цветан Василев не е съветският юрист Сергей Магнитски, който бе арестуван без съд и присъда и по-късно бе пребит до гибел, трансформирайки се в знак на репресиите в Русия на Путин. Българските управляващи неотдавна повдигнаха против него обвинявания в злоупотреби и пране на пари поради банкрута на банка КТБ, в която той бе главен акционер.

Достатъчно е да се каже, че България е член на Европейски Съюз и НАТО. Тя не е Русия, Иран, КНДР или Либия – врагове, против които Съединени американски щати са налагали наказания, с ширеща се корупция.

При тези условия US държавното управление и членовете на Конгреса би трябвало деликатно да проследят настояването на Василев за задействане на „ Магнитски “. Налагането на наказания в тази ситуация наподобява безпочвено и ще бъде насмешка със закона и засегнатост за наследството на Сергей Магнитски.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР