Целта на решението да се отмени диверсификацията на доставките на

...
Целта на решението да се отмени диверсификацията на доставките на
Коментари Харесай

Отмяната на диверсификацията на ядрено гориво цели да продължим да зависим от руското, коментира бившият енергиен министър Николов

" Целта на решението да се анулира диверсификацията на доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй " е България да продължи да бъде подвластна от съветското. " Това сподели по bTV някогашният енергиен министър Александър Николов.
 
" Двата блока на АЕЦ " Козлодуй " и зависят напълно на 100% от съветското нуклеарно гориво. Проектът, който стартира 2019 година, е труд на разнообразни екипи, разнообразни хора, на Агенция по нуклеарно контролиране и така нататък Той включва две благоприятни условия. Не може да се приказва, че има  много американски и европейски компании, които доставят в употреба нуклеарно гориво ", добави той.
 
Едната от тези компании е " Уестингхаус " и оперативният екип е бил на среща в АЕЦ " Козлодуй ", изясни Николов.
 
България следва да диверсифицира нуклеарното си гориво най-малко на 50% от 2024 година Целта това да се анулира е България да продължи да бъде подвластна от съветско нуклеарно гориво, нищо повече. Имаше среща в Козлодуй. Аз съм участвал на тази среща и на срещата беше оперативният екип на " Уестингхаус ". В процедурата трябваше да се резервира екип, който да подсигурява диверсификацията на България и да подсигурява независимостта, сподели той.
 
Според него на някого пречи, че българската енергетика може да е самостоятелна. " Има експлицитна уговорка, която загатва, че без лицензиране от страна на Агенцията за нуклеарно контролиране и съблюдаване на всички ограничения за сигурност България не може да има каквито и да е отговорности. Не може да има каквато и да е доставка на нуклеарно гориво. На някой пречи това, че българската енергетика може да е самостоятелна и може да не зависи от един съответен снабдител ", разяснява някогашният министър на енергетиката.
 
Той изясни, че работата по диверсификацията върви от дълго време. " Трябваше Агенция за нуклеарно контролиране и АЕЦ " Козлодуй " да продължат работата си, която тече към този момент повече от 3 години. Това, което се пробвам да кажа, е нещо доста просто - човек с мандат от 2 месеца си разрешава да вземе решение, което ще има 5 години резултат напред във времето. Дали това е обикновено? Ако би трябвало да се мери в пари - е ужасно ", добави Николов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР