Целта на промените в Закона за задължително деклариране на собствеността

...
Целта на промените в Закона за задължително деклариране на собствеността
Коментари Харесай

Велислава Кръстева: Ясната собственост на медиите означава максимална превенция на фалшиви новини и защита на журналистите



„ Целта на измененията в Закона за наложително обявление на собствеността на печатни и други творби е осветление на действителната благосъстоятелност на медиите – един феномен, който замърсява осведомителната среда, че дава опция за корист с въздействието на медиите, със корист на доверието на потребителите, капацитет за нарушение на националната сигурност, тъй като силата, която една медия има, в това число и тази да сътвори паническа обстановка, би трябвало да е обвързвана със съответна отговорност, а тази отговорност се носи при изискванията на ясна благосъстоятелност. Това цели закона - ясната благосъстоятелност значи оптималната предварителна защита на подправени вести, в това число и отбрана на публицистите, които работят в тези медии. “ Това сподели депутатът от Движение за права и свободи Велислава Кръстева в изявление за предаването „ 12+3 “.

Тези текстове не се занимава с правата на публицистите, само че индиректно са свързани с гарантирането на свободата на словото, изясни тя.

Кръстева посочи, че законът ще задължава и обявление всички типове приходите на медиите: „ Предвиждаме обявление на благосъстоятелност, обявление на ръководещи, с изключение на действителни притежатели, обявление на всички доходи, които са разнообразни от присъщите за медиите доходи от реклама и от основаването на медиен артикул и наличие, обявление на грантове, на средствата от държавен и общински бюджет и бюджет от европейско финансиране. Това обаче дава опция за бистрота, за носене на отговорност “.

В закона е планувано декларациите да се разгласяват в уеб страницата на Министерството на културата. Санкциите за погрешно наличие ще се издават от чиновниците на министерството. Проверките на заеми и други условия, свързани с финансиране ще бъдат осъществявани от Сметната палата. Анализът на пазар, разпределението и надлежно санкционирането при положение на монополно състояние ще се  преглеждат в Комисията за защита на конкуренцията.

„ Този закон не цели да разпределя финанси, да дефинира огромните на грантови организации към кого да насочват своето финансиране. Цели бистрота, гласност, събиране на информацията и даването й “, заключи Кръстева.

Още през септември законът би трябвало да влезе на второ четене в пленарна зала, сподели депутатът и добави: „ Имаме поддръжката и уверенията на огромна част от сътрудниците. Българска социалистическа партия ме изненадаха, изразявайки тъкмо този вид запаси. В зала на второ четене ще получим поддръжка. Ние като общество имаме потребност от този закон.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР