Целта на промените в Закона за етажната собственост е да

...
Целта на промените в Закона за етажната собственост е да
Коментари Харесай

Променят Закона за етажната собственост

Целта на измененията в Закона за етажната благосъстоятелност е да се улеснят решенията в общото заседание от една страна и въпреки това да се ускори контролът върху домоуправителите, предава.

„ Дали подсигуряват тези цели - не бих споделил, че мога да потвърдя занапред, само че върху този законопроект беше работено близо 5 години. Бяха забъркани голям брой организации, заинтригувани лица, тъй че би следвало да са направени по този начин, че да ги подсигуряват ”, разяснява юристът Иван Марчев.



Етажната благосъстоятелност е източник на разнородни спорове.

„ Със сигурност някои от тях ще бъдат повлияни позитивно, а това, което мога да подчертая, е частта с ремонтите, които нормално се неглижират с години, да не кажа десетилетия. Специално за приемането на другите решения за поправки е планувано намаляване на кворума, който е дължим, с цел да стартира общото заседание. Там има още две доста забавни нововъведения ”, добави юристът.

Едната от тях е заседание при разбъркан режим на работа - присъствено и онлайн през видео платформа. Другата иновация е неприсъствено гласоподаване. „ След осъществяване на гласоподаване, притежател, който не е взел участие, може да подаде декларация, в която да опише какъв е неговият избор и да я изпрати на шефа, като по този метод неговият избор ще бъде зачетен ”, изясни още Иван Марчев.



Домоуправителите към този момент ще са длъжни да дават ежемесечен доклад, както и да подхващат стъпки, свързани със сигурността на обитаване на постройката.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР