Целият Столичен общински съвет (СОС) бяхме поканени от кмета на

...
Целият Столичен общински съвет (СОС) бяхме поканени от кмета на
Коментари Харесай

Нов скандал в СОС: ГЕРБ обвини кмета в неуважение към съветниците, а той - в заяждане

" Целият Столичен общински съвет (СОС) бяхме поканени от кмета на София Васил Терзиев на работа среща в залата на СОС да обсъдим оферти план за бюджет на Столичната община за 2024 година. Въпреки настояването на нашата група, на сътрудниците от Българска социалистическа партия и на другите групи да се излъчва онлайн работната среща, кметът Терзиев еднолично забрани това ", заяви на брифинг общинският консултант от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев, представен от Българска телеграфна агенция.

Според това е безусловно невиждано. При всичките заявления за гласност и бистрота кметът Терзиев забрани излъчването на разискванията на бюджета.

Кметът Терзиев си потегли на 15-ата минута от разискването, откакто общинските съветници от ГЕРБ Татяна Георгиева и Мирослав Боршош му зададоха въпроси по бюджета на Столичната община, заяви още Георгиев.

По думите му първият въпрос, на който Терзиев не е дал отговор, е бил " ще има ли най-малко една нова детска градина в бюджета за следващата година отвън тези, които от ГЕРБ са възнамерявали ".

Снимка: БТА

" Два пъти сподели, че не знае, на третия път стана, фръцна се и си потегли от работната среща ", сподели Георгиев.

По думите му това е " извънредно неуважително " и " сподели доста ясно какви са аргументите СОС да не работи ".

" Тази постъпка е казус най-малко в последните 30 години в демократичната история на страната. Настояваме кметът на София да се извини на общинския съвет, и се надяваме да отговори на значимите доброжелателни въпроси като този, от който избяга. Откъде ще дойдат едни 40 милиона лв. за нарастване на заплатите на водачите в градския превоз? ", попита Георгиев и добави, че общински консултант от ПП-ДБ е споделил, че средствата ще бъдат набрани посредством нарастване на цените на картите и билетите за градския превоз.

Снимка: БТА

Вчера сутринта работищите в Столичния градски гранспорт излязоха на митинг и блокираха придвижването в квартал " Дружба " за половин час. Искането им бе за 30% растеж на възнагражденията, а кметът Васил Терзиев им даде обещание 15%, които ще костват към 37 млн. лв..

Георгиев изиска и да знае д опусната ли възможна занемареност за над 5,7 млн. лв. за плановете за междублоковите пространства , които не са регистрирани в точния момент по европейската стратегия, както и за какво се стопира обществената стратегия за деца със специфични просветителни потребности.

" Днес на разискването на Бюджета на столицата нямаше даже зам.-кмет по финанси.Работната среща по Бюджета на столицата ще продължи когато Терзиев, - който персонално ни е поканил, се върне на работното си място ", сподели още общинският консултант и някогашен ръководител на СОС.

" Има още нещо, за което аз съм доста обезпокоен. Човек, който беше показан, че ще бъде заместник-кмет на София, трябваше да ни показа строителната стратегия, т.е. той не е заместник-кмет на София по строителство, няма никакво длъжностно качество в Столичната община, само че е писал и показва бюджет на столицата. Това е фарс. Това не е частна корпорация и затворена компания, а обществена институция ", сподели Георгиев. Уточниха, че мъжът е на име Иван Матов, добави общинският консултант.

Според ГЕРБ в общината се основава " паралелна власт " - хора, които не са назначени за заместник-кметове, стоят в кабинетите им, правят работата им, само че не носели отговорност.

Последва и реакция от кмета на София, който съобщи, че очаквал продуктивна среща с общинските съветници, само че получил заяждане.

Снимка: БТА

" Надявахме се през днешния ден да имаме продуктивна среща с общинските съветници, в която да ги срещнем с главните насоки в бюджета. Да забележим от какво те имат потребност, какво биха желали да видят като усъвършенстване, с цел да бъде по-прозрачен процесът за всички. Но получихме политическо позициониране, обвиняване по какъв начин било непрозрачно и заяждане ", сподели Васил Терзиев в отговор на думите на Георги Георгиев от ГЕРБ, който го упрекна, че е постъпил " извънредно неуважително ", напускайки работната среща за Бюджет на столицата.

Според него не е изненадващо, че е напуснал залата, в която се е провела работната среща.

" Те не се съобразиха с молбите ми. Когато приказваме за диалогичност, права и почитание, то би трябвало да има две страни в процеса. Надявам се, макар не доста сполучливия ни разговор през днешния ден, това в следствие да бъде усъвършенствано и да работим дружно ", съобщи Терзиев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР