Целият шум около това колко бели и колко афроамериканци са

...
Целият шум около това колко бели и колко афроамериканци са
Коментари Харесай

Защо южнокорейският Паразит отнесе големия Оскар

Целият звук към това какъв брой бели и какъв брой афроамериканци са измежду номинираните за „ Оскар “, има ли задоволително дами в номинираните филми и така нататък – всичко това, към този момент е без значение, тъй като тазгошният победител при раздаването на премиите на Американката киноакадемия е южнокорейският филм „ Паразит “ и това дълго ще се помни.
Повечето заглавия в интернет изданията са от рода на: „ Паразит господства на Оскарите в историческа нощ “, „ Паразит прави история “, „ Паразит завоюва исторически Оскар “. Продукцията е първият неанглоезичен филм, който печели холивудската премия, само че това не е всичко обаче – лентата не е просто победител в категорията за „ най-хубав филм “, а огромният победител на вечерта.
Освен посочената премия, продукцията завоюва и в категориите за „ най-хубав режисьор “, „ най-хубав автентичен сюжет “ и несъмнено „ най-хубав задграничен филм “. В този смисъл, изрично „ Паразит “ е филмът на 2019 година.
Спечелването на статуетката за задграничен филм бе напълно разумно, а премиите за филм и постановка, изглеждаха по-скоро химерни за продукцията при оповестяване на номинациите, само че с приближаване на церемонията в Лос Анджелис, някои електронни издания предсказаха, че огромната премия ще е за „ Паразит “.
Филмът стартира да набира известност още през месец май със спечелването на „ Златната палма “ в Кан и продължи през още добити награди от други кино фестивали, две награди БАФТА и един „ Златен глобус “. След всички награди, които потвърдиха качествата на „ Паразит “, за киноакадемията остана единствено да затвърди триумфа на екипа работил по продукцията.
Какво съставлява филмът на режисьора Поп Джун-хо? Това е обществена ирония, чийто сюжет споделя за четиричленно оскъдно семейство, което съумява посредством машинация да се внедри като обслужващ личен състав в богаташка къща, прикривайки роднинската си връзка. Лентата сигурно ще допадне на родната аудитория, макар че действието се развива в далечна от България действителност, родният фен ще припознае сюжетите за несправедливата неравнопоставеност сред небогати и богати, както и паразитния метод на живот на някои прослойки, които са се впили в системата и смучат от нея доколкото съумеят.
Сходен за страната ни е моделът на шуробаджанащината, т.е. да уредим родственик на работа. По същия метод работи един от главните персонажи, успявайки да „ набута “ цялото си семейство на разнообразни позиции при друго, само че доста богато семейство, измествайки с неистини и измислени истории, досегашните титуляри. Той е предложен на заможната дама от собствен другар, за учител на уроците по британски език на богаташката наследница, а снабдяването му със съответната тапия естествено не е проблем – сестра му е много добра с Photoshop.
От своя страна, той предлага сестра си, която стартира да се занимава с по-малкото дете, като му преподава изобразяване. Впоследствие тя предлага татко си, който е нает като водач. Тримата дружно стартират да работят по премахване на икономката на фамилията и назначението на тяхната майка на нейно място. Главните герои скриват от своите работодатели роднинската си връзка, което довежда до много комични обстановки в развръзката.
Познавате такива хора, нали? Те са на всички места към нас и много постоянно, с изключение на всичко друго са и мързеливи, а това да те употребяват е нещото, което умеят най-добре.
Дори когато са се наели да вършат нещо толкоз обикновено като сгъването на кутии за пица, като надомна работа, огромна част от продукцията е брак, заради проявената небрежност. И напълно естествено имат проблем при приемане на хонорара за осъществената работа.
Спасението е близо, тъй като напълно скоро всички те съумяват да впият пипала в нищо неподозиращите по-богати от тях хора. В мазето на красивата къща обаче ги чака изненада, с която ще би трябвало да се оправят. Задачата този път не е толкоз елементарна, като да заблудят небдителната жена на богатия предприемач. Героите ще бъдат изправени в обстановка с хора, като тях самите – паразити, което означа, че разрешаването на казуса сред тях, няма да бъде елементарно и без жертви.
Разбира се, на края паразитиращите герои справедливо получават наказване, тъй като даже крайната беднотия не е опрощение за пороците и неприятните дейности на хората.
 
Автор: Владислав Иванов
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР