Целият процес на присъединяване към Еврозоната в много голяма степен

...
Целият процес на присъединяване към Еврозоната в много голяма степен
Коментари Харесай

Любомир Каримански: Ние сме „за“ приемане на еврото максимално бързо

„ Целият развой на присъединение към Еврозоната в доста огромна степен е функционалност на политическия развой “, означи шефът на Българска народна банка Димитър Радев
Ние сме „ за “ приемане на еврото оптимално бързо. Това разгласи депутатът от „ ИТН “ Любомир Каримански по време на взаимно съвещание на Комисията по бюджет и финанси и Комисията по въпросите на Европейския съюз в Народното събрание, по време на което беше разискван законопроект за утвърждение на Националния проект за въвеждане на еврото.

Припомняме, че преди няколко седмици депутатът от Има Такъв Народ и ръководител на парламентарната бюджетна комисия разкритикува Асен Василев с остра декларация, с която изиска преди проекта да бъде гласуван, да бъде извършен спор по тематиката.

Тогава Каримански съобщи, че едно от изискванията за въвеждане на еврото по време на съдружните препоръки е било правенето на разбор върху въвеждането му, който е трябвало да бъде направен от Министерство на финансите и Българска национална банка и да включва главните промени, изгоди, разноски и всички провокации, които стоят пред страната ни. Според него преди да има подобен обстоен разбор не би трябвало да се приема техническия и действен проект.

Днес Любомир Каримански настоя анализът да е подготвен до края на 31 юли тази година.

От Има Такъв Народ желаеха също така да има решение на Народното събрание за резултатите от приемането на единната европейска валута.

По време на съвещанието присъстваше и финансовият министър и вицепремиер Асен Василев, който обаче остава срещу предлагането на Има Такъв Народ за разбор за въвеждането на еврото и стопиране по този метод на техническата подготовка за въвеждането на валутата.

Асен Василев означи, че приемането на еврото е стратегически приоритет за страната ни. Още през 2017 година е избрана датата 1 януари 2024.

По думите на вицепремиера редица механически действия би трябвало да се извършат за съблюдаване на датата, както и да се одобряват редица закони.

„ Освен политическото предпочитание, ние би трябвало да сме и механически подготвени “, безапелационен бе Василев.

„ Всичко това е залегнало в оперативния проект за въвеждане на еврото. Още през юли 2021 проектът е оповестен за публично разискване. Българска народна банка са почнали разбор на изгодите и негативите от въвеждане на еврото. Ще бъде голяма неточност да се стопира техническата подготовка. Ако не стартираме с нея, няма по какъв начин да въведем еврото “, предизвести министърът на финансите.

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев посочи какъв брой е значимо по какъв начин ще върви процесът по въвеждането на еврото оттук насетне. Той предизвести, че от динамичността на политическите събития у нас зависи дали България ще влезе в Еврозоната в индикативния период от януари 2024 година.

„ Целият развой на присъединение към Еврозоната в доста огромна степен е функционалност на политическия развой. Ние имаме сериозна смяна в този развой от през вчерашния ден. За това доста е значимо по какъв начин този развой ще се развие оттук насетне. Това може да форсира или да забави въвеждането на еврото в България “, сподели Димитър Радев.

„ Необходимо е приемането на 100 законодателни текста, в това число и Закон за приемането на еврото. Заради динамичността на политическите събития предходната година обаче, процесът е доста занимателен и в този момент би трябвало да се случи в границите на 18 месеца “, обърна внимание той.

След влизане в чакалнята на Еврозоната е добре оптимално бързо да се присъединим към клуба на богатите, счита Димитър Радев.

Той обаче уточни, че Българска народна банка не може да дава решения на политически въпроси. Радев изясни, че банките ни към този момент са в Еврозоната, защото са част от Банковия съюз.

Той изрази паника и настоя да не се бави техническата подготовка по въвеждане на еврото.

Банкер номер 1 в България недоумява по какъв начин ще се реализира единодушие за приемането на единната европейска валута, в случай, че няма единодушие за бюджета на страната. Димитър Радев насочи рецензии и към водената от държавното управление политика в това отношение.

„ Аз не желая да бъда подигравателен или сериозен, само че ние не може да си позволим на всеки три месеца да актуализираме бюджета. Това ще ни разстрои тотално работата. Ние към този момент сме в бюджетната процедура за идната година. Говоря за Централната банка и допускам, че същото, доколкото имам информация, а аз имам такава информация, важи и за комерсиалните банки “, уточни той.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи изясни, че поради изборите Народното събрание не се е произнесъл по оперативния проект за въвеждане на единната валута.

„ Ние ужасно обичаме да се клепаме пред европейските регулатори “, посочи депутатът.

От думите му стана ясно, че от Движение за права и свободи желаят да застраховат България против особеностите на българския политически и стопански живот.

„ Движение за права и свободи ще подкрепя процеса по въвеждане на еврото, само че си има не едно, а две мислено “, сподели още зам.-председателят на ПГ на придвижването.

„ Българска социалистическа партия поддържа въвеждането на еврото “, съобщи и Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия.

Той уточни, че ще изиска полемика в групата на социалистите, с цел да не се блокира присъединението към Еврозоната.

„ Трябва да бъдем доста деликатни вместо да
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР