Целият ми живот премина да се убеждавам в правотата на

...
Целият ми живот премина да се убеждавам в правотата на
Коментари Харесай

Теорията на поплавъка за 8-те категории хора

„ Целият ми живот мина да се увещавам в правотата на банални истини, сподели мисис Палмър “.

Из белетристиката

Ето ви още една банална истина. Реших да я нарека „ Теория на поплавъка “.

Даже особено нарисувах поплав ъ к , с цел да е образно , написа известният съветски публицист Борис Акунин в своя блог.

„ Поплавъкът “ – това е човечеството. То се дели на категории с разнообразни размери, от първата до осмата. Първата е бяла, по-късно последователно бялото понижава, а осмата категория е безнадеждно черна.

Такива са градациите на личността от прелестна до ужасна според от положителното или неприятното държание. За изясненост: „ неприятно “ ще назоваваме държанието, за което човек няма подозрение, че е неприятно. Добрите планове, довели до пъкъла – явно и безпорно зло, няма да преглеждаме. Ако някой е желал най-хубавото, само че се е получил смут, ще обявим прошка.

1.Хора от първата, висша категория – тези, които вършат положително, даже в случай че това ще ги води неизбежно към незабавна крах. Като Исус, в случай че се отнасяме към него като към исторически персонаж. Или, не знам, като Януш Корчак. В общи линии персони, каквито на света са единици.

2. Следват тези, които вършат положително, даже в случай че ги заплашва затвор . Например, като най-хубавите от декабристите, националните доброволци или дисидентите, излезли през 1968-а на Червения площад (през август 1968 година в символ на митинг против влизането на руските войски в Чехословакия осем младежи излизат на Червения площад с плакати и са задържани.). Има още няколко такива хора, само че все едно, те са доста малко.

3. Третата група е многочислена: на хора, които вършат положително, даже в случай че това им основава неудобства или слага благополучието им на риск.

4. Най-голямата категория е четвъртата. В нея хора, които с готовност вършат положително, само че при изискване, че това е изцяло безвредно и с нищо няма да ги обремени.

5. Петата по мярка не отстъпва на четвъртата. Към нея се причисляват персони, които вършат положително единствено, в случай че това им е преференциално.

6. Следват хора, които умерено вършат неприятно, в случай че от това ще извлекат дивиденти.(тук създателят засяга депутатите в Държавната дума).

7. Още по-надолу са тези, които вършат неприятно напълно безкористно, за лично наслаждение, само че единствено, в случай че няма да бъдат осъдени. (Юрая Хийп – Акунин има поради воин гадняр на Чарлз Дикенс от романа му " Дейвид Копърфийлд " – бел. ред.). Отново желаех да назова някои съвременници, само че добре, няма - не в този пост.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР