Целият Европейски съюз трябва да смята отбраната на територията си

...
Целият Европейски съюз трябва да смята отбраната на територията си
Коментари Харесай

Туск: ЕС трябва да направи граничната сигурност свой приоритет

Целият Европейски съюз би трябвало да счита защитата на територията си и отбраната на границите на Съюза за приоритет, съобщи полският министър-председател Доналд Туск, представен от полската новинарска организация ПАП.

Туск добави, че по време на бъдещото полско председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2025 година, Варшава ще сложи въпроса за сигурността на дневен ред в Брюксел.

Говорейки след обща конференция с естонската министър-председателка Кая Калас, Туск съобщи, че и Варшава, и Талин схващат, че в изискванията на продължаваща война в Украйна сигурността е приоритет, отбелязва Българска телеграфна агенция.

„ Постигнахме единодушие, че общата ни цел е мобилизацията и мотивирането на всички сътрудници в Европа да дават допустимо най-интензивната и ефикасна помощ на Украйна във въоръжената опозиция против съветската експанзия “, сподели полският министър-председател.

Той добави, че диалозите с Калас са включвали незаконната миграция, като Полша вижда от ден на ден сигнали, че беларуският режим на Александър Лукашенко желае да употребява миграцията и натиска върху общата граница на двете страни, с цел да реализира политическите си цели и да дестабилизира Централна Европа.

Туск съобщи, че ще убеди европейските си сътрудници да се отнасят към незаконната миграция като същински приоритет.

„ За да може целият Европейски Съюз, освен Полша, да признае нуждата от защита на територията ни, от отбрана на границите ни, от граничен надзор като европейски приоритет “, посочи той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР