Целите, които се поставят в Европа за зеления преход, не

...
Целите, които се поставят в Европа за зеления преход, не
Коментари Харесай

Министър Богданов: Трябва да запазим и да надградим конкурентоспособността на българския  бизнес

„ Целите, които се слагат в Европа за зеления преход, не би трябвало да бъдат за сметка на бизнеса. Трябва да запазим и да надградим конкурентоспособността на българския бизнес “. Това сподели министърът на стопанската система и промишлеността по време на кръгла маса " Европейски регламенти за нулеви излъчвания. Да превърнем провокациите пред България в сполучлив път за развиване ". Събитието е проведено от Българската асоциация на металургичната промишленост (БАМИ) и от българския евродепутат Радан Кънев  Радан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 година в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и (ЕНП/ДБ). В него участваха още министърът на околната среда и водите, специалисти и представители на бизнеса и академичната общественост.

„ Важността на зеления преход е ясно осъзната от всички нас “, сподели министър Богданов. Той акцентира, че българската промишленост би трябвало да бъде подкрепена в този развой посредством определянето на доста ясни параметри и посредством слагането на реалистични цели за плавното им осъществяване на локално равнище.



„ Тези упоритости би трябвало да бъдат съобразени с действителните благоприятни условия на страната ни “, добави Богданов. Икономическият министър напомни, че поставените европейски цели не са предполагали обстановката, в която се намираме сега – възстановането от Ковид пандемия, дълготраен локдаун, проблеми с  логистиката в международен мащаб, война в Украйна. „ В този преход заинтригуваните страни са доста, по тази причина той не може да се случи внезапно “, акцентира Богданов.

Министърът посочи, че зеленият преход основава и редица благоприятни условия. Богданов напомни проекта на Европейската комисия от месец март за облекчение на административната тежест на избрани процедури, ориентирани към технологии за декарбонизация. С него се плануват по-бързи процеси на утвърждение на такива капиталови планове и по-разширени благоприятни условия за държавна помощ. Министърът на стопанската система разгласи, че се приготвят промени, с които стратегическите планове, ориентирани към технологии за декарбонизация, да се осъществят по-бързо, като утвърждението им ще се случва в границите на месец, а не както е до момента - до половин година.

Богданов посочи, че по този метод бизнесът ще може да получи достъп до финансов запас от страната за реализирането на своите планове, както и да бъде утвърден за държавна помощ от Европа. Министърът бе безапелационен, че това ще облекчи и ще насърчи бъдещите капиталови планове към страната ни, както и ще способства за модернизацията на производството.

уточни, че тази година България е била включена в Европейския алианс за акумулатори. По думите му това е значимо, тъй като по този начин може да се възползваме от капиталовите благоприятни условия за подобен вид технологии.

„ Бизнесът би трябвало да бъде деен, а ние ще се фокусираме върху основаването на солидна основа, която той да може да надгради “, акцентира министър Богданов.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР