Цели цигански села и махали - масова епилепсия ги друса.

...
Цели цигански села и махали - масова епилепсия ги друса.
Коментари Харесай

Валери Симеонов и Димитър Манолов броят махалите с масова епилепсия

Цели цигански села и махали - всеобща епилепсия ги друса. Така Валери Симеонов отбрани готвените промени в нормативната уредба за здравната експертиза , които бяха обсъждани от обществените сътрудници в Националния съвет за тристранно съдействие.

Симеонов настоя, че има съществени подозрения за източване на средства, данни за корупция и източване на здравни и обществени помощи и пари в досегашната система на ТЕЛК.

" Досега настоящите ТЕЛК-ове са в еднакъв състав . Когато един доктор се корумпира - то това оказва се на избрани групи от обществото и те отиват при същия и знаят, че примерно като си платят една избрана сума - ще бъдат епилептици. Да по този начин са цели цигански села и махали - всеобща епилепсия ги друса ", установи вицепремиерът.

По думите му с новата разпоредба се дава опция на лекари , които не са на непрекъснат трудов контракт в ТЕЛК също да организират експертиза и това подсигурява , че когато съставът (на ТЕЛК) не е непрекъснат , когато се сменя даже по прелиминарен график, е гаранция за по-малко корупция.

От синдикатите настояха да има сравнителен разбор на болесттите по новата методика за пресмятане , тъй че да се подсигуряват обществените права, изключително на хората с увреждания. Валери Симеонов даде обещание на шестия месец от действието на новата нормативна уредба да се направи разбор. Той разяснява, че не е редно да се оставя настоящето състояние и моли даже към пасивно единодушие от страна на работодатели и синдикати. По думите му информацията от ТЕЛК-овете е, че в този момент активността продължава на високи обороти, защото се усеща края на досегашното състояние.

Симеонов уточни, че даже се е надявал на възторженостти за напъните за смяна. " С шипове и избити два зъба - да си направи 90% - всичко това го режем ", съобщи Симеонов.

Димитър Манолов, президент на КТ " Подкрепа ", разяснява, че не трябва да се потегля по пътя на лишаване на права.

" Дайте да ги намерим тези цели села с епилепсии ", прикани той. По думите му с предлаганите промени в наредбата това няма да стане. " Не инцидентно ние питаме, за какво НЕЛК няма да има право да излъчи такива първоначални инспекции - НЕЛК да прави проверка на ТЕЛК-ови решения , ние за това нещо настояваме. Това е методът и това не е по никакъв начин комплицирано ", установи президентът на КТ " Подкрепа ".

По думите му можем да отидем и да създадем тази инспекция - никой до момента не го е правил , това което всички знаем от 20 година

Той настоя, че хората с увреждания чакат накърняване на настоящите си права - " този вид отрицателни сигнали би трябвало да бъдат прекъснати " , сподели още Манолов.

Заместник-министърът на опазването на здравето установи, че един от главните проблеми в системата на ТЕЛК е това , че лекарите следва да бъдат на трудов контракт и да не упражняват активност на друго място.

Така междинната възраст на лекарите в ТЕЛК е над 65 годишна възраст . Това води до липса на експерти, които да вършат качествена здравна експертиза . Промените плануват заявителите да подават документи и по пощата към Регионалните здравни инспекции, а НЕЛК да упражнява надзор върху здравната документи . Дава се достъп на лекарите от ТЕЛК до електронните здравни досиета.

Концепцията на здравната оценка и концепцията за експертизата на работоспособността има за цел да се усъвършенства здравната оценка и да се даде опция за надзор върху документите, която е налична в НЗОК и здравната експертиза на своя първи стадий.

Кънчо Райчев, ръководител на НЕЛК, посочи, че всеки амбулаторен лист съдържа част от проучванията , това съставлява забележителна сигурност, че можем да съпоставим и проконтролираме налични ли са болесттите по касата - надзор на първичната документи става все по-прозрачна и по-сигурна.

Работодателите от своя страна настояха за въвеждането на интернационалната подредба на СЗО за степента и типа на увреждане.

Заместник-министър Светлана Йорданова установи, че по този план работи МТСП и не е във функционалностите на Министерство на здравеопазването. Тя настоя, че има комплициране на здравната оценка с експертизата на работоспособността, която по думите й следва да се случи на идващ стадий.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР