Цели шест компании проявяват интерес към строителството на позабравената метростанция

...
Цели шест компании проявяват интерес към строителството на позабравената метростанция
Коментари Харесай

Шест компании искат да строят метростанцията между „Люлин“ и „Обеля“

Цели шест компании демонстрират интерес към строителството на позабравената метростанция между  кварталите „ Люлин “ и „ Обеля “ в София. Някои от тях към този момент имат опит в построяването на разнообразни линии от метрото. „ Метрополитен “ започва търга при започване на годината, а от документите в Регистъра за публични поръчки излиза наяве, че крайният период за подаване на предложения е удължаван два пъти.

Припомняме, че поръчката е за цялостен инженеринг, като прогнозната й стойност е 47 млн. лева без Данък добавена стойност. Средствата ще се обезпечат от бюджета на Столична община и новата европрограма „ Транспортна съгласуваност “.

Малко след оповестяването на търга изпълнителният шеф на „ Метрополитен “ инж. Стоян Братоев изясни, че въпросната метростанция, която ще бъде построена сред другите две – „ Сливница “ и „ Обеля “ – е била планувана още през 2001 година В региона ще бъде построена и нова жп гара, както и автогара. Така Братоев се надява да бъде построен интермодален възел, а пасажерите да се прекачват от жп линията непосредствено в метрото.
Кои компании са подали предложения?
Шест компании ще се борят за метростанцията. Някои от тях са добре познати към този момент, защото извършват планове на Столична община по други поръчки. За момента ценовите оферти на фирмите не са ясни, защото офертите следва да бъдат отворени. Няма оповестена дата обаче по кое време тъкмо ще се случи това.

За сметка на това срокът за подаване на заявките за присъединяване в търга е удължаван на два пъти. Първоначално оповестеният бе 8 март. Той е продължен до 22 март, а по-късно и до 5 април. От документите не излиза наяве каква е повода. Единствено е посочено, че удължаването се постанова поради непредвидени от възложителя условия.

Фирмите, подали предложения:
„ Геострой “ АД – в обединяване взе участие в плана за уголемение на бул. „ Ломско шосе “ в София. Освен това компанията модернизира жп секторите Пловдив – Крумово и Пловдив – Скутаре с възложител НКЖИ. Участва и в строителството на лот 1 от скоростния път Видин – Ботевград.„ Джи Пи Груп “ АД – към този момент има опит в построяването на няколко станции от столичното метро – „ Витоша “, „ Летище София “, „ Ал. Малинов “, „ Св. Патриарх Евтимий “, „ Бели Дунав “, „ Надежда “„ Обонато Билд “ ЕООД – взе участие в обединяване с ГБС при строителството на сектор от автомагистралата до Сърбия„ Трейс Груп Холд “ АД – строител на другите разширения на столичното метро, като ще извършва и едно от последните разширения до „ Арена Армеец “„ Монолит София “ АД – реализатор на метростанции по разширението на метрото до „ Арена Армеец “„ БС Конструкция “ АД – строител на метростанциите „ Бул. България “ и „ Ломско шосе “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР