Цели девет дни от 20-ти до 28-ми септември Варна ще

...
Цели девет дни от 20-ти до 28-ми септември Варна ще
Коментари Харесай

Фестивалът на българското кино „Златна роза“ във Варна с визия, която чества голямата Меглена Караламбова

Цели девет дни от 20-ти до 28-ми септември Варна ще бъде хазаин за 41-ви път на единствения по рода си фестивал на новото българско кино „ Златна роза “.

Фестивалът ще предложи мощна селекция от 12 български пълнометражни игрални кино лентата в главния си конкурс, многообразни като род и жанр филми в програмата " Открити небосвод “, седем конкурсни стратегии от късометражно кино и съпътстващи събития като изложения, полемики и представяния на книги.

Визията на фестивала е въодушевена от 80-годишния празник на актрисата Меглена Караламбова.
Нейният гений и сексапил ще красят плаката на фестивала, дело на Николай Тонков. Снимката, употребена за визията е предоставена от колегата на фестивала – Българска Национална Филмотека и е кадър от кино лентата „ Татул “ (1972 година реж. Атанас Трайков)- първата основна роля на актрисата.

Меглена Караламбова е родена на 20 юни 1943 година в Пловдив. Артистичният й път е избран още в детството. Баща й Стефан Караламбов (1902–1968) - един от пионерите на българския спектакъл, водещ артист в доста трупи из страната, пенсионирал се като национален актьор от Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Преди това е бил шеф на Младежкия спектакъл. Майка й Вяра също е актриса.

След дипломирането си през 1967 година Меглена Караламбова работи две години във Варненския спектакъл. Първата й роля е на Елисън от „ Обърни се с яд обратно ” от Джон Озбърн. От 1969 година Меглена Караламбова е непроменяемо в трупата на спектакъл „ Българска войска “, където изиграва десетки функции в български и непознати модерни и типичен пиеси.

Наричана от театралите „ актрисата на Леон Даниел “ за който тя споделя: „ Леон Даниел ме открехна да работя по метод, който ми дава чувството, че съм 100 % вътре в играта. Пристъпвам към всяка нова роля с любознание, без значение дали е централна или по-малка, и виждам да доставя наслаждение и на себе си, и на публиката “.

Меглена Караламбова е гостувала на сцената на Народния спектакъл „ Иван Вазов ”, Драматичен спектакъл – Пловдив и на сцената на „ Театър 199 “.

Освен в български продукции, Меглена Караламбова се е снимала и в американски, френски и италиански филми. Сред най-запомнящите й функции в киното са Вена от кино лентата „ Осмият ” (1969) на режисьора Зако Хеския, Тошка от „ Татул ” (1972) на режисьора Атанас Трайков, Вера от „ Глутницата ” (1972) на Иванка Гръбчева, Атанасова от „ 10 неплатени дни ” (1972) на режисьора Януш Вазов, Пепа от „ Онова нещо ” (1991) на режисьора Георги Стоянов, рускинята от „ Чудо ” (1996) на Георги Дюлгеров и Леон Даниел, баба Величка от „ Лист обрулен ” (2002) на Светослав Овчаров.

През 1999 година играе във френския филм „ Изток - запад ” на Режи Варние с присъединяване на Катрин Деньов, номиниран за премия „ Оскар ”. През 2019 година взе участие в „ Обичам те, Бойдин “ на режисьора Борислав Михайловски. През 2023 кинопубликата я видя още веднъж на огромния екран във кино лентата „ Шекспир като улично куче “ на Валери Йорданов.

Николай Тонков е графичен дизайнер, роден в София през 1969 година. Завършил е художествена гимназия в София, а през 1991 година продължава образованието си по образни връзки в Берлин. Създава студио formschlag през 1997 година и оттогава до през днешния ден се занимава извънредно с графичен дизайн и създаване на корпоративна еднаквост.

Поради местожителството му, студио formschlag е показано както в Берлин, по този начин и в София. Никога не е губил връзката с България и съумява към този момент 30 години да жонглира и в двата града и да обслужва както български, по този начин и немски клиенти. Студиото работи с съвършено сработени екипи от разнообразни независими, изобретателни дизайнери и актьори.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР