Американският президент Джо Байдън е готов да обяви нови мита

...
Американският президент Джо Байдън е готов да обяви нови мита
Коментари Харесай

Байдън смята да наложи мита върху китайските електромобили

Американският президент Джо Байдън е подготвен да разгласи нови мита за Китай още идната седмица, ориентирани към стратегически браншове, в това число електрически транспортни средства, съгласно двама осведомени с проблема.

Очаква се това да се случи във вторник.

Полупроводниците и слънчевото съоръжение също са измежду секторите, които ще бъдат наранени.

Администрацията на президента се е фокусирала върху областите на интерес в границите на стратегически конкурентни области и области на националната сигурност, показва един от осведомените.

Офисът на комерсиалния представител на Съединени американски щати насочи своите рекомендации към Белия дом преди седмици.

Байдън, демократ, който се стреми да бъде избран отново през ноември, предлага друг метод от този на републиканския претендент Доналд Тръмп, който предложи всеобхватни мита, които чиновниците на Белия дом считат за прекомерно груби и склонни да провокират инфлация.

Мерките могат да провокират ответни дейности от страна на Китай в миг на нараснало напрежение сред двете най-големи стопански системи в света. По-широкото налагане на мита от Тръмп по време на неговото президентство 2017-2021 година провокира отмъщението на Китай със лични данъци.

Байдън съобщи, че не желае комерсиална война с Китай. Той обаче означи, че страните са навлезли в нова парадигма на конкуренция.

И двамата претенденти за 2024 година внезапно се отклониха от консенсуса за свободна търговия, който в миналото царуваше във Вашингтон, интервал, стеснен от присъединението на Китай към Световната комерсиална организация през 2001 година

Байдън също по този начин разгласи започването на следствие на китайските търговски практики в секторите на корабостроенето, мореплаването и логистиката, развой, който може да докара до повече мита.

Администрацията на Байдън също оказва напън върху Мексико да забрани на Китай да продава своите железни артикули на Съединените щати непряко оттова.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР