Цел номер 1 за ПП Глас Народен в сферата на

...
Цел номер 1 за ПП Глас Народен в сферата на
Коментари Харесай

Глас Народен: НЗОК да заплаща 75% от стойността на лекарствата за социално значимите заболявания - Избори

Цел номер 1 за Политическа партия " Глас Народен " в областта на опазването на здравето е преструктуриране на лекарствената политика, като се усили частичното реимбурсиране на медикаментите за най-масовите болести от 25% на 75%, оповестиха от партията.

По данни на СЗО и Световната банка българинът доплаща за опазване на здравето цели 40% в съпоставяне със междинната стойност за Европейски Съюз – 15,5%. Доплащането за медикаменти пък е почти 78% от общото доплащане.

В момента над 840 000 души у нас закупуват медикаменти за домашно лекуване по Здравна каса, като 93% от тях са за сърдечносъдови болести. Същевременно заплащането от страна на Касата при 19% от тези лекарства е едвам 25% освен това най-ниска цена. Което значи, че въпреки в тази група да има артикули, които могат да костват както 1 лев (най-ниска цена), по този начин и 25 лв., то при всички положения заплащането от страна на Касата ще 0,25 лева

Резултатът от условието за доста доплащане от страна на пациентите, доста постоянно води до отвод от лекарствено лекуване по финансови аргументи, а като второстепенен резултат от увеличение на разноските на НЗОК за други по-скъпи лечения, заплащани на 100% и до увеличение на болничните разноски.

Затова Политическа партия Глас Народен предлага превръщане на пропорциите в доплащането от страна на пациентите, което (по данни на НЗОК) ще докара до увеличение на разноските ѝ с 46 млн. лева, само че и с толкоз по-малко ще заплащат здравноосигурените лица, обърнали се към системата.

Това ще подсигурява постоянно приемане на лечението от пациентите, което пък ще докара до понижаване на разноските на Касата за болнична помощ и лекуване на следващи затруднения.

Парламентарни избори 2022 година

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР