Цеко Минев Съсобственикът на Първа инвестиционна банка (ПИБ)Цеко Минев не

...
Цеко Минев Съсобственикът на Първа инвестиционна банка (ПИБ)Цеко Минев не
Коментари Харесай

ПИБ опроверга премиера, че Цеко Минев притежава Юлен


Цеко Минев

Съсобственикът на " Първа капиталова банка " (ПИБ)Цеко Минев не има " Юлен " АД. Това обявиха от финансовата институция, в която Минев е един от главните акционери дружно с Ивайло Мутафчиев, в отговор на сложени от вестник " Капитал " въпроси, откакто предприемачът не е отговарял на мобилния си телефон.

Така на процедура банката опровергава премиера Бойко Борисов, който в сряда в тв изявление съобщи, че " всички знаят кой е действителният притежател на " Юлен " – за Цеко Минев става въпрос ".

" Зелените " не имат вяра на Минев – по тази причина съгласно мен притежателят да излезе, да се разкрие и да каже кой е, добави министър председателят и отхвърли страната да оказва помощ на " Юлен " - концесионера на част от предпазените територии в парк " Пирин ", употребявани за потребностите на ски зоната в Банско.

Цеко Минев от години се сочи като действителния собственик на компанията " Юлен ", чиято благосъстоятелност е скрита в поредност от офшорки, стигащи до кипърския жител Георгиус Георгиу. За него през януари представители на " Юлен " оповестиха, че е единствено номинален акционер на компанията. Заради това поредицата митинги в отбрана на парк " Пирин " желаят от Министерския съвет, от екоминистерството и от Българска народна банка да разгласят кой има ски концесионера.

След дълготрайно безмълвие пристигнаха думите на Борисов, че Цеко Минев е притежател на " Юлен ". За съпричастността на предприемача към това сдружение косвено сочат редица отпуснати заеми за концесионера от Първа капиталова банка, в която Минев държи 42.5 на 100 от капитала.

" Борисов в действителност изрече това, което се знае неофициално от години, само че никой не произнася. Причината е, че с мним притежател се заобикаля казусът с кредитирането на обвързвано лице. Така зародилата към този момент и на публично ниво колизия по въпроса кой е притежателят на концесионера на ски зоната в Банско праща топката и в полето на Българска народна банка, която би следвало да ревизира има ли нарушаване на разпоредбите ", написа " Капитал " в петък.

В отговор на въпрос на изданието към ПИБ какъв е размерът на експозицията на ПИБ към " Юлен " все още, банката отхвърля да разяснява това с претекста, че не може да разясняват обществено връзките със свои клиенти, защото " клиентите на банките в България са предпазени с банкова загадка ".

Оттам ПИБ показват още, че общият размер на заемите на банката " към семейства и за всевъзможни бизнес инициативи в Банско и прилежащите общини към края на 2017 година е под 1% от целия кредитен портфейл на банката, като по-голямата част от тези вземания са към жители и към дребни и междинни предприятия от Банско и района ".

" При това процентът на просрочия по тези вземания на банката е под междинния за страната ", обявиха то ПИБ, която след банкрута на КТБ бе подложена на напън от страна на вложителите си и бе подкрепена с краткотрайна финансова инжекция от страна на страната, с цел да не зародят проблеми с ликвидността й.

Като " спекулативни и злонамерени " дефинираха от ПИБ " опитите за обвързването на избрани планове в Банско с цялостния бизнес на банката ", написа още " Капитал ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР