Църквата Света София“ в Истанбул е символ на етническия мир

...
Църквата Света София“ в Истанбул е символ на етническия мир
Коментари Харесай

Света София за политическа употреба

Църквата „ Света София “ в Истанбул е знак на етническия мир и културното разнообразие. Ето за какво решението на турския президент Реджеп Ердоган да я превърне в джамия, провокира съществено дипломатическо напрежение.

Говорителят на гръцкото държавно управление Стелиос Пецас дефинира протичащото се като историческа неточност, водеща към раздор. Той съобщи още, че  Гърция ще постави старания за използване на наказания против Турция от страна на интернационалните организации и на Европейски Съюз. ЮНЕСКО също се произнесе със мнение и означи, че сходни решения би трябвало да се съгласуват с Комитета за световното наследство. Опасения бяха изразени и от съветска страна, а в последвал телефонен диалог сред Путин и Ердоган турският президент заречен на съветския си сътрудник да обезпечи съхранението на всички християнски полезности и да не лимитира достъпа на туристи до „ Света София “. Въпреки това в нея ще се организират мюсюлмански богослужения, имами ще четат Корана непрекъснато, а стенописите в постройката ще бъдат покрити. Акт, който даже Османската империя не е предприемала.

Храмът е издигнат през VI в. при ръководството на византийския император Юстиниан и е считан за един от най-значимите монументи от византийската ера. След като османците завладяват Константинопол през 1453 година, базиликата е превърната в джамия. Разпадането на Османската империя след Първата международна война обаче дава началото на Република Турция. Начело на младата република е Мустафа Кемал Ататюрк, който прави оценка смисъла на архитектурното произведение и през 1935 година афишира „ Света София “ за музей.

Оттогава той е посрещнал стотици милиони туристи от целия свят. Миналата година това бе най-посещаваният туристически обект в Турция, отворил вратите си за над 3,8 милиона гости. За православните християни храмът е знак на божественото – големият купол, каменните стъпала, вдлъбнати от милиардите стъпвания върху тях, чувството за великолепие и последователност, връзката с вярващите, които преди хиляди години са били на същото място. Атеистите пък правят оценка наследството в архитектурен, културен и исторически аспект, тъй като храмът е оживял през вековете и въпреки да е бил в рамките на разнообразни страни, той е бил константата, която да им припомня, че всичко е краткотрайно.

Всяка просвета е оставила своя отпечатък върху „ Света София “ – при построяването й византийците носят колони и мраморни блокове от цялата империя по Средиземно море, а вътрешността й е облицована със златни мозайки и безценен мрамор. Изграждането й безусловно изпразва хазната на империята. При завладяването на Константинопол катедралата е разграбена и доста скъпи предмети с религиозно и историческо значение са унищожени. По време на обсадата църквата се употребява за леговище на дами, деца и всевъзможни хора, които не могат да вземат участие в борбата, по тази причина още с разбиването на вратите на храма султан Мехмед II заповядва превръщането му в джамия. Избодени са очите на множеството изобразени ангели в стенописите, тъй като ислямът не разрешава изобразяването на хора и животни в храмовете. Накрая Ататюрк трансформира всичко това в музей, който самичък да споделя историята си.

Настоящият президент на Турция изиска храмът още веднъж ще бъде трансфорат в джамия. По време на чуването пред Държавния съвет президентът аргументира настояването с изказванието, че подписът на Ататюрк под документа е подправен. Това също е алегоричен акт, тъй като цялостната политика на Ердоган е противоположна на кемализма. Докато доктрината на Ататюрк слага основите за развиването на Турция в демократична страна по западен модел, то Ердоган прави стъпки обратно и връща страната в тъмните й години на беззаконие и авторитаризъм.

Въпреки това „ Света София “ остава на света. Тя принадлежи на цивилизацията и протичащото се с нея сега ще е единствено интервал, за който ще четат нашите наследници. Защото ръководството на Ердоган, както и всяко друго, ще има своя край. „ Света София “ още веднъж ще го надживее. И ще споделя.

 
Судан забрани обрязването на дами
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР