Църковният съд в Руан обвинява Жана д'Арк в ерес и

...
Църковният съд в Руан обвинява Жана д'Арк в ерес и
Коментари Харесай

30 май 1431 г. - Жана д`Арк е изгорена на кладата

Църковният съд в Руан упреква Жана д'Арк в разкол и на 30 май 1431 година я изгаря на клада на площада на остарелия пазар. Когато пламъците я обземат, тя моли за кръст, който да държат пред нея, и на няколко пъти проплаква: „ Исусе! “ Много от присъстващите плачат. След като умира, англичаните демонстрират обгорялото тяло, с цел да не се основава легендата, че е съумяла да избяга. След това го изгарят до изпепеляване, с цел да предотвратят събирането на реликви, а праха разпръскват в Сена.

Света Жана д'Арк, известна още като Орлеанската дева, е национална героиня на Франция и светица на римокатолическата черква. Тя е селско момиче, родено в Източна Франция, което твърди всички, че е направлявана от Бог и повежда френската войска в няколко значими борби по време на Стогодишната война, която проправя пътя на Шарл VII към короната.

Пленена е от бургундите, продадена на англичаните, упрекната в непокорство и хетеродоксалност, съдена от църковния съд и изгорена на кладата на 19-годишна възраст. Двадесет и пет години след изтезанието папа Каликст III преразглежда делото, признава я за почтена и я прогласява за мъченица. Обявена е за блажена през 1909 година, а канонизирана през 1920 година Заедно със Св. Денис, Св. Мартин, Свети Луи IX и Св. Тереза Лисио, тя е една от светците-покровители на Франция.

Тя остава значима фигура в Западната цивилизация. Името ѝ е увековечено във филми, книги и музикални творби.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР