Църковни празници при извънредно положение. Православните храмове ще останат отворени,

...
Църковни празници при извънредно положение. Православните храмове ще останат отворени,
Коментари Харесай

Църковни празници по време на пандемия

Църковни празници при изключително състояние. Православните храмове ще останат отворени, само че при съблюдаване на строги ограничения за сигурност.

Църквата поддържа ограниченията на държавното управление и на Цветница няма да бъдат раздавани цветя и върбови клончета, а на Великден ще гори миналогодишният Благодатен огън.

Около час светската страна и църквата преговаряха кой първи да отстъпи по този начин, че Цветница и Великден въпреки всичко да се отбележат в религиозния календар, само че да са лишени от помпозност и скупчване на миряни.
Борисов: В храмовете – единствено тези, за които вярата е по-важна от здравето Ще се раздават маски и дезинфектант, само че църкви и манастири остават отворени за миряните
Премиерът пристигна на крайници при патриарха, само че с цел да съблюдава отдалеченост, единствено се поклони без да му целуне ръка. Заради най-ревностните християни храмовете остават отворени, Благодатният огън ще е от предходната година, а осветени върбови клончета за Вход Господен няма да се раздават, тъй като не е допустимо да бъдат дезинфекцирани.
Без върба на Цветница и с миналогодишен плодороден огън за Великден Мерките се постановат поради епидемията от COVID-19
Премиерът разгласи, че огромните християнски празници ще се честват с литургии, при висока хигиена и без скупчване на хора.

„ Не мога… не мога да издам такава заповед, с полиция, да изгоня хората и да затворя вратите. Църковните камбани ще бият, те са ни избавили от робството “, сподели министър председателят Борисов.

Представител на висшия клир заяви, че църквата прави най-големия компромис в своята история и няма да раздава върбови клончета на празника Вход Господен в Йерусалим.
Митрополит Гавриил за богослуженията на Великден: Не говорете за неща, които не разбирате Няма случаи на инфектирани при приемане на свето причестяване, твърди духовникът
„ Не знам дали в историята сме правили подобен компромис, само че взехме решение, че най-важното е да има литургии, празненство, а върбови клончета можем да раздадем и на Света Троица, когато се раздават цветя “, съобщи ловчанският митрополит Гавриил.

Светият синод също по този начин се отхвърля от пътешестване с държавния аероплан до Израел за Благодатния огън, а ще употребява ресурси, останали от предходната година.

Снимка: Ладислав Цветков

Премиерът прикани хората да не вървят на черква, в случай че в действителност нямат нужда, и разгласи, че самият той няма да влезе в храма на Великден, макар че не пропущал.

Министерството на вътрешните работи е създало проект, по който миряните ще влизат и излизат от църквите, а по пътищата към манастирите ще има специфичен надзор, който да предотврати скупчването.
Митрополит Антоний: БПЦ поучава хората да останат по домовете си на Великден И тази година плодородният огън евентуално ще бъде донесен от Йерусалим, разкри Западно и Средноевропейският митрополит
На входовете на църквите свещеници ще раздават маски и дезинфектанти, само че единствено от самосъзнанието на хората зависи дали ще изискат църквата да ги приюти и приласкае или ще предпочетат да се зарадват на Божието Възкресение от домовете си.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 618 25 24 48 Света 1 549 544 31 584 91 636 344 684 Заразени* Нови Починали България 618 25 24 Света 1 549 544 31 584 91 636
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР