Царевец и ТрапезицаСтолицата на Второто българско царство е най-желаната туристическа

...
Царевец и ТрапезицаСтолицата на Второто българско царство е най-желаната туристическа
Коментари Харесай

Ето кои са Чудесата на десетилетието

Царевец и Трапезица

Столицата на Второто българско царство е най-желаната туристическа дестинация, която се посещава от 500 000 туристи всяка година. Всички обекти на хълма Царевец са напълно реставрирани и налични целогодишно. Уникална атракция е аудиовизуалният театър " Звук и светлина ", който посредством цветни светлини, музика, камбанен звън и лазери показва моменти от българската история. Напълно освежен е и хълмът Трапезица. Реставрацията на крепостта бе благодарение на пари от страната и на азербайджанската фондация за историческо и културно завещание " Гейдар Алиев ". Днес туристите могат да се качат на историческия рид по екопътека или посредством релсово оборудване - фуникуляр.

Перперикон

Най-голямото тракийско светилище в Родопите – Перперикон, в което са вложени стотици хиляди за реорганизация и консервация, се радва и на двуцифрен растеж на туристите. Първите следи от живот на Перперикон са от края на шестото хилядолетие прочие Христа.

В Скалния град на траките се е намирало фамозното светилище на господ Дионисий. Има сведения, че пророчества за походите си е получил на Перперикон и Александър Македонски. 

През Средновековието Перперикон е бил епископски център, средище на духовния живот в Родопите.

Провадия Солницата

Някога солта е била по-скъпа от живота. Около нея преди 7 000 години се ражда и първият град в Европа – Провадия Солницата. Там се добивало бялото злато на древността. Днес над 100 000 туристи посещават праисторическото населено място, в което бе открит и царски гроб на 64 века.

Добиваната в древността сол край Провадия била в големи за времето си количества - годишно към 10 тона, и служела за разменна монета. Кюлчетата се съхранявали в каменни замъци, в които античните хора пазели солта от нашествия и грабежи. В непосредственост е и крепостта Овеч, която е била форпост на Византия против нахлуващите от север войнствени племена.

Хераклея Синтика

Казват, че местността Рупите е заредена с галактическа сила. Не инцидентно там се намира както храмът на Ванга, по този начин и един от най-древните градове в света – Хераклея Синтика, който с архитектурата си съперничел на античния Ефес. Откритите скъпи находки през последните две години ускориха туристическия интерес към античното населено място. Над 70 000 към този момент го посещават годишно, запленени от статуята на император Август, голямата канализационна система, която е без аналог, и неповторимите „ лъвски глави “. Сред невероятните находки са още красива и извънредно добре непокътната мраморна глава на женска скулптура, както и огромна мраморна скулптура, евентуално на благодетеля на града - Тиберий Клавдий Бакхий.

Крепост " Перистера "

Гълъби посочили на един римски центурион къде да бъде мястото на Перистера. По заповед на император Константин Велики той подвига непристъпна цитадела над Пещера, непокътната и възобновена в днешно време. Строежът й стартира през IV век на днешния рид Св. Петка върху светилище на бесите, остатъци от което се виждат и през днешния ден. Перистера е единствената цитадела у нас с църкви в две от кулите. Крепостта се посещава от над 20 000 туристи годишно.

Измежду стотиците немерени монети, най-ценна е тази на римския император Тиберий II Константин. Той е управлявал единствено 4 години (578-582) и в света до този миг е позната единствено още една такава, която през днешния ден се пази в Турция.

Бачковският манастир и Кръстова гора

Бачковският манастир „ Успение Богородично “ е една от най-обичаните и посещавани свети обители у нас. Основан е през 1083 година от Григорий Бакуриани – популярен доместик на западните войски на византийския император Алексий I Комнин и брат му Абазий. Първоначално се развива като център на грузинското монашество. Още в края на XI в. светата обител е фамозна с книжовната си школа. През последните години манастирът бе главно ремонтиран. При реставрацията на стенописите в най-стария манастирски храм - " Св. архангели ", на бял свят излязоха неповторими и антични фрески. Освен Бачковския манастир, в Родопите има още три места, където доминира възприятието за цялостно замайване. Това са Белинташ, Караджов камък и Кръстова гора – привлекателен център за хиляди туристи от страната и света. Били са тракийски светилища, отразяващи вярванията на предците ни за света, като Кръстова гора е била считана за отражение на божественото.

Белоградчишките скали и пещерата " Магура "

Сякаш самичък основателят е ваял в продължение на 230 милиони години причудливите скали над Белоградчик. Скалните приказки, които през 2012 година над милион българи оповестиха за знамение на България, притеглят през днешния ден над 130 000 туристи годишно. В пясъчника и варовика се образували и над 100 пещери.

Днес Белоградчишките скали са се трансформирали в голяма туристическа атракция, която се посещава от над 130 000 туристи годишно. Сред атракциите, които се оферират, са  полет с балон, джип-сафари, разходка с планински електрически велосипед, организират концертни и оперни спектакли. На 20 километра от скалите се намира „ Магурата " - първата пещера у нас, открита за гости. Известна е с рисунките, които са неповторими и са приети са за едни от най-интересните шедьоври на праисторическото изкуство в Югоизточна Европа.

Панагюрското злато

Най-красивото ни златно богатство - Панагюрското, обикаля целия свят и събира възхищението на милиони туристи. Всяка година то се излага в Панагюрище в особено издигната зала за период от 40 дни. Това е единственото място, в което всеки от 9-те съда е изложен в лична витрина от бронирано стъкло и може да се види в елементи.

Археолозите евентуално още дълго ще спорят дали антиките са заграбени от наследника на Александър Македонски в Тракия - Лизимах, и заровени или са били благосъстоятелност на тракийския цар Севт III. Всички обаче са единомислещи в едно - в света няма друго богатство, което да се съпоставя по искра и популярност с Панагюрското. С него са свързани доста митове, като най-интересната е, че  съкровището е имало очи. В очите на ритоните, по-силно от златото блестели брилянти, които са изгубени или откраднати още с откриването му.

Гробницата в Свещари

Уникалният археологически резерват „ Сборяново “, покрай Исперих, в последното десетилетие получи международна популярност, защото с изключение на атракция за туристите, е привлекателен център за доста откриватели. Там са събрани тракийска гробница на владетеля на гетите дружно с десетки могили, остатъци от антична столица, за която се твърдеше, че е в Румъния и мюсюлманското светилище с доста митове - Демир баба теке. Тракийската гробница е една от най-впечатляващите за интервала си. Тя хвърля светлина върху живота на едни от най-хубавите воини – гетите, както и за огромния им държател Дромихед. С неповторимата си декорация от розетки и волски глави, свързани с гирлянди, тя е една от най-красивите. Ако гробницата на Дромихед ни придвижва в бойните времена на гетите, то Демир баба теке споделя за духовния живот две хилядолетия по-късно, запазил духа от времето на траките и лечебните извори. 

Остров " Света Анастасия "

Единственият населен български остров, който през вековете е бил и монашеска обител, и затвор, през днешния ден е най-голямата ни морска туристическа атракция, посещавана от над 50 000 души годишно. Остров „ Света Анастасия “ е населяван ІV-VІ век. Централно място в него заема манастирът, който е издигнат 10-века по-късно. Той е работил до 1923 година, а по-късно в продължение на няколко години е бил трансфорат в затвор. Кръстен е на Света Анастасия, която е именита лечителка. Музеят, ситуиран в Голямата манастирска постройка, е интерактивен и пресъздава по занимателен метод историята на острова. Има и зала с пиратско богатство, като по знамение избавено от потопен транспортен съд. Света Анастасия е част от културния плакат на Бургас и там се организират голям брой концерти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР