Цъкащата бомба данък паспортизация на сгради най-после е на път

...
Цъкащата бомба данък паспортизация на сгради най-после е на път
Коментари Харесай

Спират „цъкащата бомба“ паспортизация на сградите

" Цъкащата бомба " налог паспортизация " на здания най-сетне е на път да отпадне! ”. Това оповестява във Facebook Петър Славов от Гражданската платформа " ГрупаЗаНатиск ". Става въпрос за неведнъж ремонтиран нормативен акт, който от 2006 година подрежда на притежателите на жилища и къщи периоди, в които би трябвало да се снабдят механически паспорти на парцелите. Тези от притежателите, които нямат пари за паспортизация ще им ги събират с ЧСИ, гласеше последната информация за акта.

С сътрудниците Мартин Димитров и Методи Андреев получихме уверенията на министър Комитова, че до края на седмицата Министерство на регионалното развитие има подготвеност да завърши измененията в Наредба №5 и условието, до края на 2021г. всички здания, жилища, офиси да бъдат снабдени с механически паспорти, да отпадне.Вместо това, според извършеното публично разискване на измененията, паспортизация за заварените обекти ще се прави единствено за публични здания и за такива, при които са налице градивни промени или декларирани капиталови планове за такива. По предварителни оценки, ще бъдат спестени сред 300 и 500 лева на всяко домакинство или малък/семеен бизнес. Или общо - към 3млрд. лева на българските жители и бизнес!

Задължението за паспортизация бе въведено за всевъзможни постройки - и частни, и публични, а няколко следващи държавни управления изтъквайки, че това е по европейски условия. От 2007 година новите градежи наложително се предават с " паспорт ", който разказва главните им характерности - структура, енергийна успеваемост и така нататък А защото съставянето на механически паспорт на здание е комплицирана, скъпа и вреемка задача, периодите за по-старите здания неведнъж бяха измествани и отлагани, като последната дата бе краят на 2022 г.При настоящето служебно държавно управление районният министър Виолета Комитова съобщи, че " графиците за паспортизация са безумство " и, че правенето на техническо досие за по-старите здания би трябвало да е наложително единствено когато се направи реорганизация или по-сериозен ремонт. Сегашният вид на Наредбата, оповестен за публично разискване, планува доста по-далечен краен период - декември 2032 година, освен това единствено за постройките, които са обществена благосъстоятелност, за частните последна дата няма, а съставянето на досие ще е наложително единствено при поправки и реконструкции, засягащи цялата сграда или структурата й.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР