Цачева отново заяви, че само премиерът може да й иска

...
Цачева отново заяви, че само премиерът може да й иска
Коментари Харесай

Цецка Цачева била разочарована, че законът за мажоритарния вот не е минал

Цачева още веднъж съобщи, че единствено министър председателят може да й желае оставката

Няколко дни, откакто разгласи, че напъните за приемането на плана за мажоритарния избор ще продължат, правосъдният министър Цецка Цачева сподели, че е разочарована от този факт. Пред Нова телевизия тя разяснява думите на водещия Слави Трифонов, който разгласи, че Народното събрание е направил прелом с: " за правото и политиката прелом е нещо напълно друго. По-скоро това е действително, само че несбъднато очакване ", разяснява правосъдния министър.

През миналата седмица Народното събрание отхвърли още на първо четене плана на ГЕРБ за Изборен кодекс, с който трябваше да се вкара мажоритарния избор. В поддръжка на промените се оповестиха единствено от партията на Бойко Борисов и " Воля ", само че даже и двете партии не бяха обезпечили наличието на всичките си депутати в пленарната зала през вчерашния ден. Проектът бе подсилен в правната комисия с гласовете на Движение за права и свободи. От партията на Мустафа Карадайъ обаче след това отдръпнаха поддръжката си.

Цачева разяснява още веднъж и желаната й оставка, като отхвърли да е казвала, че ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов би трябвало да се занимава с политика, откакто предлага изваждането на прокуратурата от правосъдната власт.

" Не съм казвала сходно нещо, имам чудесни връзки с Лозан Панов. Последно бяхме дружно и на управителния съвет на Националния институт по правораздавания.Не бива да се занимаваме с междуличностни връзки ", счита още правосъдният министър. За нея на съвещанията на Висшия правосъден съвет, които тя ръководи, се усеща напрежение.

По създание тя също отхвърли да разяснява концепцията на Панов за изваждане на държавното обвиняване, като употребява, станало към този момент постоянното за нея опрощение, че това не е в пълномощията й като министър.

" Само при нова Конституция е допустимо това да се случи. Не е от моята подготвеност и не съм аз индивидът, който би трябвало да отговори би трябвало или не би трябвало прокуратурата да се извади от правосъдната власт ", съобщи Цачева и прикани да й се задават въпроси по други тематики.

" За юристите е неприемливо да не познаваме кой има право на законодателна самодейност за смяна на настояща Конституция, тогава когато смяната е от подготвеност на нормално Народно заседание, или по какъв начин се привиква Велико национално заседание за приемане на напълно нова Конституция. В нито една от двете хипотези изпълнителната власт няма законодателна самодейност – в частност Министерството на правораздаването ", съобщи още Цачева.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Избори 2017 (738)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР