Трюдо обещава подкрепата на Канада за Украйна и наказание за Русия

...
Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви няколко мерки за подкрепа на
Коментари Харесай

Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви няколко мерки за подкрепа на Украйна, включително военна, икономическа и хуманитарна помощ

ByBRIAN P. D. HANNON Associated Press 23 септември 2023 г., 8:56 AMUУкраина, включително военна, икономическа и хуманитарна помощ, като същевременно обещава допълнителна демонстрация на дипломатическа подкрепа чрез стъпки, предназначени да накажат Русия за войната.

„Продължаваме да налагаме разходи на Русия и да гарантираме, че отговорните за това незаконно, неоправдано нахлуване няма да се възползват от него“, каза Трюдо в петък по време на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Отава , столицата на Канада.

Зеленски също се обърна към парламента на Канада в петък. Той отлетя за Отава късно в четвъртък след срещи с президента на САЩ Джо Байдън и депутати във Вашингтон. Той говори на Общото събрание на ООН в сряда.

Канада и Украйна се споразумяха да създадат работна група с партньорите от Г-7, която да проучи изземването и конфискацията на руски активи, включително от Руската централна банка, каза Трюдо.

Канада също добави 63 руски физически и юридически лица към списъка със санкции на страната, включително „тези, които са съучастници в отвличането на деца и разпространение на дезинформация“, каза Трюдо.

Обещанието на Канада да поддържа Украйна ще включва 650 милиона долара нова военна помощ през следващите три години, каза Трюдо.

Канада ще предостави на Украйна 50 бронирани превозни средства, включително бронирани превозни средства за медицинска евакуация, построени в Лондон, Онтарио. Инструктори за пилотиране и поддръжка на изтребители F-16, подкрепа за Leopard 2 поддръжка на бойни танкове, 35 дрона с камери с висока разделителна способност, леки превозни средства и боеприпаси са част от планирания пакет за подкрепа, каза Трюдо.

Многогодишната подкрепа също ще включва финансов принос към ръководен от Обединеното кралство консорциум, доставящ оборудване за противовъздушна отбрана на Украйна, каза Трюдо.

Паричната подкрепа на Канада ще продължи през фискалната 2024 г., докато правителствата също са подписали споразумение за свободна търговия, каза Трюдо.

Друга помощ за неправителствени организации и правителството на Украйна ще включва мерки за подобряване на „кибер устойчивостта“, възстановяване на местната инфраструктура и подпомагане на фермерите. Канада също планира да допринесе със средства за националния военен мемориал на Украйна и пари за увеличаване на наличността на подкрепа за психично здраве в подходящия момент, каза той.

„Стоим тук абсолютно единни в нашата защита на демокрацията и нашето осъждане на непровокираното, неоправдано и безсъвестно нахлуване на (руския президент) Владимир Путин в Украйна“, каза Трюдо.

___

Следете отразяването на войната от AP на https://apnews.com/hub/russia-ukraine

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР