Трявна. Рекорден брой състезатели от 27 държави ще застанат на

...
Трявна. Рекорден брой състезатели от 27 държави ще застанат на
Коментари Харесай

Рекордните 840 планински бегачи от 27 държави мерят сили на Трявна ултра

Трявна. Рекорден брой състезатели от 27 страни ще застанат на старта на шестото издание на планинския ултрамаратон Трявна ултра, който ще се организира този уикенд в сърцето на Стара планина. 840 участнии от целия свят са се записали за конкуренцията, която е със старт и край на площада в град Трявна.

Началото на събитието ще бъде обещано в 17:00 часа на 16 юли със старта на най-дългата отдалеченост – 141км. Участниците с изключение на огромния километраж ще би трябвало да преодолеят и сборна денивеалция от 6500 метра, прехвърляйки билото на Балкана два пъти и минавайки през знаковите Шипка и Бузлиджа. Очаква се спечелилият да измине трасето за към 20 часа.

Малко по-късно същия ден ще бъде даден старт и на новата 100-километрова отдалеченост, която също изкачва билото на Балкана и минава през Шипка, Бузлуджа и естествен парк „ Българка “.

В събота сутринта започват участниците и на по-късите дистанции – 23, 42 и 76км.

Извън онсовните съревнования, се чака да се включат и в допълнение към 200 деца и върастни в свободната отдалеченост от 3 км, за която записването ще тече на място.

Най-възрастният участник в конкуренцията е 73-годишният Васил Грозев, който ще мери сили на най-къстата отдалеченост от 23км. Не по-малко лека ще е и задачата на различен деец - 70-годишният Людмил Николов, който и тази година ще бяга маратонските 42 километра.

Шампионът на най-дългата отдалеченост от последното издание Димитър Маринов ще направи опит да отбрани купата си в сериозна конкуренция.
Гергана Малчева, която завоюва последната конкуренция при дамите на 141км също ще опита да отбрани купата си. Ще би трябвало обаче да пребори сериозна конкуренция, в това число и тази на Боряна Николчева, която е в отлична форми и единствено преди две седмици записа доста мощно присъединяване на ултрамаратон в Италия.

Действащия първенец на 76км Росен Русев, който има трофеи от всички дистанции, тази година е решил да вземе призовото място и на новата 100-километрова отдалеченост.

На отдалеченост 42км се чака оспорвана борба сред спечелилият от предходното издание Александър Спасов и един от най-бързите ни ориентировачи Димитър Желязков.

Не по-малко забавна ще е и конкуренцията на 76-километра, а всички, които желаят да наблюдават по какъв начин се развива тя могат да го създадат на www.race-tracking.com, където в действително време има информация за краткотрайното класиране.

След нулева 2020 поради пандемията, тази година чакаме доста положителни страсти. Изключително сме признателни на тревненци и другари от района, които ни оказват помощ. Надяваме се всички да останат удовлетворени и най-важното - да подсигуряваме в оптималната степен сигурността на участниците и доброволците, разяснява Николай Колев, ръководител на Сдружение АйРън и един от водещите уредници на събитието.

Трявна Ултра 2021 в числа и обстоятелства: за обезпечаването на трасето и подкрепителните пунктове тази година година ще вземат присъединяване почти 150 души доброволци, 50 автомобила. В поддръжка ще са профилирани екипи за радиокомуникация, спасители, лекарски екипи, кинезитерапевти и други Изградени са 13 подкрепителни пункта. Маркирано и обработено е 200 км трасе с 8000 табели, 1000 маркиращи флагчета и 7000 метра лента. За състезателите ще бъдат подсигурени 9 тона вода и питиета, както и над 3 тона храна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР