Тряс по нос на паркета, руква кръв, болката е силна…

...
Тряс по нос на паркета, руква кръв, болката е силна…
Коментари Харесай

Когато тече кръв от носа...

Тряс по нос на паркета, руква кръв, болката е силна… Изглежда ужасно, само че това, което сигурно не ви би трябвало, е суматохата.

Няма нищо чудно в това детето да удари носа си - той пръв поема удара при всяко рухване и като имате поради, че дребните деца падат много постоянно, а пък към момента не умеят да падат встрани или по дупе, а пък по-големите са също по този начин невнимателни, не е по никакъв начин неприятно да овладеете оказването на първа помощ при сходни контузии.

Случва се на всеки да си контузи носа, не е изключено да се стигне и до фрактура. Людмила Потапенко, доктор оториноларинголог, разкрива по какъв начин да реагираме бързо и да помогнем да се унищожават следствията от тези контузии.

Натъртване

Това е най-често срещаното пострадване на носа, само че защото поврежда единствено меките тъкани, доста родители не се съветват с доктор. И бъркат, тъй като единствено оториноларинголог може да разграничи натъртването от фрактурата. Но на първо време би трябвало да се опитате да разберете какво се е случило и, в случай че е належащо, да спрете кървенето.

Обърнете внимание на следните признаци:

- Болка в носа, която се усилва при докосване; оток, синина на носа или към него.

- Ако са повредени мукозните мембрани и кожата, натъртването може да бъде съпроводено от кръвотечение от носа.

Първа помощ:

- Най-напред се успокойте и успокойте детето. Обяснете му, че би трябвало да постои известно време спокойно, тъй като придвижванията, плаченето и издухването на носа могат единствено да засилят кръвотечението.

- Ако кръвта не тече щедро, може да не се постанова да предприемате нищо повече – нормално сходни неприятности минават от единствено себе си за няколко минути. На мястото на удареното можете да сложите студен компрес и да притиснете ноздрите леко.

Ако кръвотечението не стопира:

- Поставете детето по този начин, че тялото да е наклонено леко напред. Бебето можете да наместите, като сложите 2-3 възглавници под главата, тъй че тя да е по-нависоко. Ако кръвта не стопира да тече, е значимо да не попадне в дихателните пътища или стомашно-чревния тракт. При първия вид дишането може да се затрудни, а във втория случай детето може да стартира да повръща, а това единствено ще усили кървенето.

- Сложете леден компрес, да вземем за пример забрадка, натопена в студена вода, или лед, обгърнат в салфетка, и закрепете на носа и към него.

- Намокрете марля и сложете в ноздрите. Ако и това не оказва помощ и кръвотечението продължава повече от 30 минути или се възобнови, повикайте „ спешна помощ “.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР