Трябва ли веганите да бъдат защитавани от дискриминация, сякаш отношението

...
Трябва ли веганите да бъдат защитавани от дискриминация, сякаш отношението
Коментари Харесай

Като религия ли е веганството, ще реши британски съд

Трябва ли веганите да бъдат защитавани от дискриминация, като че ли отношението им към животните е вяра? Дело, което стартира през днешния ден във Англия, ще даде отговор на въпроса. То е заведено от мъж, който счита, че е уволнен поради етичните си възгледи.

Жорди Касамиджана съди някогашния си шеф - Лигата срещу жестоките спортове. Лигата е уволнила мъжа след спор за пенсионните вложения за чиновниците, които отивали във компании, тестващи артикули върху животни.

Според зоолога веганството би трябвало да бъде прието за предпазено поверие и да попадне под обсега на законите за отбрана от дискриминация. Касамиджана счита, че етичното веганство – т.е., държание, което цели да се избегне всякакво нанасяне на щета върху животните – е метод на живот, съпоставим с религията или други надълбоко персонални вярвания.

Решението от делото ще има огромни последици в бъдеще.

Говорителка на организацията изясни, че мъжът е бил уволнен поради груби нарушавания, които нямат общо с правилата му. Лигата не се опълчва на аргумента, че веганството би трябвало да получи желаната законова отбрана. Съдът обаче ще организира особено чуване по проблема, тъй като той ще бъде казус и за други случаи.

Не съществува общоприета формулировка какво е " етично веганство ", само че практикуващите го нормално не се лимитират единствено до храната, а се пробват да избегнат всевъзможни форми на употреба на животните – да вземем за пример не носят вълна или кожа, нито употребяват тествани върху животни артикули. Касамиджана има вяра в светостта на животинския живот, която се простира " оттатък храната и във всички сфери на потреблението ", гласят правосъдните документи.

Той не участва на събития, на които се сервира животинска храна, не седи на кожени седалки и е подготвен да върви пешком в продължение на час, с цел да не би рейса, в който се движи инцидентно да се удари в насекомо или птица. " Отнасям се към вярата си в етичното веганство не по-различно от метода, по който практикуващите вяра съблюдават разпоредбите ѝ ", гласи изказването му пред съда, представено от фондация " Томсън Ройтерс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР