Трябва ли да изоставим части от крайбрежния SWFL? Поне един специалист по планиране на климата смята, че трябва

...
Ураганът Иън пренареди пейзажа на югозападна Флорида.От поглъщането на известните
Коментари Харесай

Ураганът Иън пренареди пейзажа на югозападна Флорида.

От поглъщането на известните Dome Homes южно от остров Марко до взривяването на Мексиканския залив нагоре по Калусахачи River, бурята връхлетя нашия регион с ветрове със скорост 150 мили в час и бурен вълна до 18 фута.

Последствията повдигнаха въпроси за опасностите от живота в субтропичен рай като Югозападна Флорида.

Как да възстановим след ураган от категория 4? Ами ако бъдем ударени от нова буря, когато сме толкова уязвими? Кой ще помогне?

Пенсионираният проектант и експерт по климата Джим Бийвър казва, че той и други са идентифицирали няколко уязвими зони в окръзите Лий и Колиър преди десетилетия, но хората са продължили да строят в опасни зони.

< p>Когато го попитаха дали трябва да изоставим определени крайбрежни райони след щетите от урагана Иън и по-големите бури, които се очакват в бъдеще поради изменението на климата, Бивър каза: „да.“

“ В продължение на десетилетия във Флорида имаме крайбрежни строителни зони, които казват, че не трябва да се строи по посока на водата от тази линия, и за съжаление те са дали разрешение на хората да строят отвъд тези линии“, каза Бивър. „Има зони, които не трябва да се развиват екстензивно.“

Кои точно зони трябва да изоставим?

„Много Форт Майерс Бийч и различните бариерни острови и доста от ниско разположените райони в окръзите Кейп Корал, Шарлот, Лий и Колиър“, каза Бивър. „Всички тези окръзи имаха карти на тропическите бури, които биха показали райони, които щяха да бъдат силно засегнати поради буря, и хората все още строиха там.“

Бийвър каза, че това обикновено се нарича управлявано преместване, и това беше направено широко в общността на Пунта Горда след урагана Чарли (2004 г.).

Още: Добре известен професор от FGCU, обвинен в омаловажаване на синьо-зелените водорасли от защитник на водата

„Правителствата преместиха пречиствателните станции за отпадъчни води и аварийните съоръжения, пожарните и полицейските участъци извън тези опасни зони и забелязвате, че поставят центровете за спешно реагиране далеч от брега, така че да са в безопасност по време бури."

По време на част от кариерата си Бийвър е работил в Съвета за регионално планиране на Югозападна Флорида, който през последните десетилетия е имал властта да помага на вземащите решения да получат достъп до рисковете от строителство във влажни зони и на ниско ниво лежащи земи.

„Преди имахме специалисти по икономическо планиране в Съвета за регионално планиране и те казваха на градския съвет, кметовете и комисарите“, каза Бивър. „Така че те знаеха.“

Изоставянето на ценна крайбрежна собственост не е популярна идея в повечето общности тук, тъй като къщите край плажа и кооперациите представляват едни от най-желаните недвижими имоти в нацията.

Някои хора са напуснали нашия район, като някои от тях са избягали напълно от Слънчевия щат, след като са преживели такава опустошителна буря.

Но Югозападна Флорида остава един от най-популярните райони в нацията за живеене и работа.

Майк Саварезе е професор, изследовател и експерт по подготовката за климата във Флоридския университет на Гълф Коуст.

Той каза, че бурята е една област, върху която този регион може да се съсредоточи, за да се подготви за следващ голям ураган.

Саварезе посочва, че за разлика от урагана Ян, големите урагани Чарли, Уилма и Ирма са били предимно вятърни явления. Възможно е, каза той, да се проектират и изграждат структури, които са в състояние да издържат на големи ураганни ветрове.

Вълната на бурята, която разкъса района на Форт Майерс миналия септември, е различно предизвикателство за крайбрежното развитие.< /p>

Още: Изследователи: Азиатски ракообразни нахлуват в белите дробове на местните змии в Южна Флорида

„От инженерна гледна точка е лесно да се проектират сгради, които да издържат на тези ветрове “, каза Саварезе. „Наистина не сме се съсредоточили върху вълните. (Иън) беше първата буря след Дона през 1960 г., в която сме преживели значителни вълни, а по отношение на капацитета за устойчивост на бури, това е различна динамика. Мисля, че това, което научихме бързо колко повдигнатата надморска височина може да има значение."

Саварезе каза, че наличието на природни зони по крайбрежието, които не са развити, помага за защитата на вътрешните райони от допълнителни щети от бури.

"Едно нещо, което ние научих, че зелената инфраструктура е важна“, каза Саварезе за урагана Иън. „Места, които имат значително широки дюни, въпреки че са ниски на ръст, се справят по-добре. Така че, ако сте били обект на остров Санибел и сте зад един от множеството хребети на дюни, вълната не е проникнала до където строителството е било точно на бреговата линия или зад морската стена."

"Но много структура от дюни е изчезнала," продължава Саварезе, "и не можете да премахнете домовете от този пейзаж и да го възстановите до естественото му състояние."

Саварез каза, че едно проучване показва, че щетите на окръг Колиър от урагана Иън са били 68 милиона долара и че без мангрово покритие по бреговата линия щетите биха били 81 милиона долара.

< p>Аналитикът за недвижими имоти Мат Симънс от Maxwell, Hendry & Simmons каза, че не е практично за обществеността да купуват райони, които вече са разработени, като северния край на плажа Бонита, район, който според Бийвър никога не е трябвало да бъде разработен.< /p>

Симънс каза, че нито щатът Флорида, нито местното правителство ще купуват или вземат частна собственост в името на подготовката за климата или някакъв вид преместване.

„Когато видите опустошението на катастрофална буря като Иън, повдига идеята „строим ли върху пясъчни наноси“ и разбирам всичко това“, каза Симънс. „Но има практически компонент, който обикновено липсва според мен. Кой ще плати за това и това не е въпрос за изхвърляне. Във Флорида имаме права на собственост и ако има нарушение на това, собствениците на имоти ще да бъдат напълно компенсирани."

Симънс каза, че идеята за преместване на хора далеч от уязвимите райони е валидна идея, но че "втвърдяването" на крайбрежните общности тук е по-практичното решение.

"По-новите структури на Форт Майерс Бийч, дори с часове след часове от 100 мили в час плюс вятър и вълна от 15 фута, повечето от тези сгради направиха точно това, което трябваше да направят при най-екстремните обстоятелства", каза Симънс. „(Но) трябва да ограничим публичното излагане, за да платим сметката, и това е честен разговор.“

Джули Рейтмел, изпълнителен директор на Audubon Florida, каза, че креативността по време на процеса на възстановяване може да помогне за по-добра подготовка бреговата линия за следващия голям ураган.

„Трябва да мислим, че въпреки че искаме хората да възстановят изгубеното, това възстановяване може да трябва да бъде по-креативно от изграждането на всичко обратно както е било преди, " тя каза. „Земята, върху която седи, не е същата, както беше преди.“

Wraithmell, подобно на Savarese, каза, че наличието на природни дадености по крайбрежните зони помага за защитата на райони по-навътре, тъй като мангровите гори и плажните дюни поглъщат огромно количество на сила по време на урагани.

„Има някои новаторски програми, при които държавата изкупи някои домове в ниски райони в Panhandle, които се наводниха по време на (урагана) Майкъл, и имаше смисъл да се защити този дренаж, “ каза Wraithmell. „И тъй като нивото на морето се покачва и се изкачва по склона, трябва да има място за мангровите гори, за да имат място за дишане. Имаме нужда от място за крайбрежните системи за дългосрочно оцеляване.“

Районът Форт Майерс-Санибел привлича най-голямо внимание, когато става дума за медийно отразяване на урагана Иън, но окръг Колиър и района на Неапол също бяха силно засегнати.

„Майчината природа ще спечели, ако планирате лошо,“ каза Дан Съмърс, директор на Collier County Emergency Management. „Но повечето от нашите крайбрежни зони, които могат да се застроят, са застроени, така че в крайбрежната зона с висока опасност не е останало много за изграждане.“

Съмърс също беше повлиян от интензивния буря.

„Това последно малко изместване на изток засегна северния Колиър и всички наши крайбрежни общности“, каза Съмърс. „Собствената ми къща беше ударена в Северен Неапол и не съм виждал такъв тип буря от 40 години.“

Съмърс каза, че има много проекти, по които местните, щатските и федералните агенции могат да работят по-добре да подготвим крайбрежието си за следващата голяма буря.

Какво може да се направи?

„Станете по-устойчиви на бедствия и направете добри инвестиции в тази област и насърчете частния сектор да компенсира тези щети -ремонтен цикъл, защото е скъпо и предизвикателно да се събере отново общността“, каза той.

Бийвър каза, че очаква опасното и вероятно скъпо крайбрежно развитие да продължи, въпреки предупрежденията за покачване на моретата и факта, че изменението на климата се очаква да причини по-големи, по-разрушителни бури.

„Те продължават да одобряват все повече и повече инфраструктура в тези зони и смятат, че ще бъдат в безопасност, ако са над бурята, но вие имате да влизате и излизате от тази сграда и всичко това ще бъде унищожено и вашите превозни средства няма да работят или ще ги няма“, каза Бийвър.

Свържете се с този репортер: Чад Гилис във Facebook.

Тази статия първоначално се появи във Fort Myers News-Press: Трябва ли части от SWFL да бъдат изоставени след урагана Иън?

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР