Трябва да стане ясно как над 7-те млн. лв., изплатен

...
Трябва да стане ясно как над 7-те млн. лв., изплатен
Коментари Харесай

Николай Велчев: Общинското „ВиК“ да поеме водоснабдяването и канализацията в София след края на концесията

Трябва да стане ясно по какъв начин над 7-те млн. лева, изплатен дял от „ Софийска вода “ на миноритарния акционер „ ВиК “, ще бъдат вложени, съобщи Альоша Даков

Наш честен дълг е да създадем всичко допустимо да бъдат построени и рехабилитирани повече километри тръбопровод и канал в София до края на концесията. След това общинското сдружение „ Водоснабдяване и канализация “ ЕАД да поеме ръководството на тези услуги на територията на Столична община. Това сподели общинският консултант от „ Българска социалистическа партия за България “ Николай Велчев по време на съвещанието на СОС.

Той напомни позицията на социалистите – преустановяване на концесията на „ Софийска вода “.

Съгласно третото в допълнение съглашение подписано сред Столична община и „ Софийска вода “ АД концесионерът се задължава да обезпечава годишно спомагателни средства, които са предопределени за финансирането на ВиК планове от публичен интерес, посочени от Столична община. Това са спомагателни средства, които се обезпечават настрана от равнищата на вложенията за периода на концесията, която изтича през 2025 година

„ До края на концесията остават 3 години и 8 месеца. Допълнителните средства за инвестиция във ВиК мрежата, произлизащи от третото в допълнение съглашение от 23.3.2018 година, са в размер на 1,5 млн. лв., което е извънредно незадоволително за финансиране на планове от публичен интерес “, изясни Велчев и предложи да се изготви, гласоподава и подпише в незабавен порядък анекс към това съглашение, по силата на който да настъпи неотложно нарастване – с сред 20 и 30%, на спомагателните средства.

Според него това няма да затрудни по никакъв метод концесионера на „ Софийска вода “. „ Искам да напомня, че за предходната година беше разпределена сума от над 35 млн. лева като дял. Това демонстрира, че сдружението е ликвидно и не е финансово затруднено да обезпечи спомагателни средства до края на концесията “, посочи общинският консултант от Българска социалистическа партия.

Николай Велчев се аргументира, че поради повишението на цените на суровините, превоза, природния газ и електрическата енергия, както и поради Ковид пандемията, поради която заводите работят с повърхностен потенциал, нарастнаха доста строителни материали. В разследване на което себестойността на строителният артикул се е повишила с 35 – 37% за една година по данни на строителния отрасъл.

„ Инфлационният напън в страната няма по какъв начин да не се отрази върху прогнозната стойност за създаване на инженерната инфраструктура на ВиК мрежата в София. Всички прогнози са, че тази наклонност няма да бъде нарушена. Стойността ще се усилва, тъй като цените на главните материали и труда бележат растеж през няколко месеца “, изясни Велчев.

„ Важно е, като директно определен орган на локалното самоуправление, да дадем посока за развиването на водоснабдяването и канализацията на Столична община след 31.12.2025 година “, посочи общинският консултант от Българска социалистическа партия Альоша Даков.

По думите му определените на идващите локални избори през 2023 година кмет и болшинство в Столична община ще имат отговорността да вземат решение във връзка с концесията.

„ Но ние имаме отговорност през сегашния мандат да стартираме същинската работа по тематиката “, съобщи Даков и добави, че би трябвало да стане ясно по какъв начин над 7-те млн. лева, изплатен дял от „ Софийска вода “ на миноритарния акционер „ ВиК “, ще бъдат вложени.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР