Трябва да си носи отговорността. Лечебното заведение във Варна е

...
Трябва да си носи отговорността. Лечебното заведение във Варна е
Коментари Харесай

Здравните власти с коментар по казуса с Белодробната болница във Варна

" Трябва да си носи отговорността. Лечебното заведение във Варна е общинско комерсиално сдружение. Няма механизъм, по който страната да подкрепя привилегировано едно или друго лечебно заведение. Има механизъм, по който се субсидират избрани действия, в това число и туберкулозата. Има си стратегия за профилактика и надзор на туберкулозата ".

Това сподели на брифинг доцент Момчил Мавров – шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето по проблема със Специализираната болница за интензивно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести – Варна, която е в тежко финансово положение.

" На мен не ми е известно някое друго лечебно заведение да е банкрутирало или да е имало проблеми, с изключение на с един случай преди 9 години в Пловдив, когато там банкрутира белодробна болница по същия метод тогава активността беше поета от университетската болница в Пловдив, която сътвори поделение и тогава се намеси страната, само че се намеси в миг, в който общината абдикира от опциите си да се грижи за това лечебно заведение. Може би е пристигнал подобен миг и за Варна ", сподели още Момчил Мавров.

Кой е отговорен за това лечебното заведение да не може да си заплати тока, да не може да си покрие разноските, има си мениджмънт, има си инспектор, има си притежател и това е Община Варна, безапелационен бе Мавров.

Лекарите в Белодробната болница не са взимали заплати от 10 месеца, а токът бе спрян, след насъбрани отговорности.

Доц. Мавров посочи, че се прави всичко допустимо да се откри място за настаняване на пациентите на болничното заведение в други лечебни заведения.

В сряда са поканени на среща в Министерство на здравеопазването регионалният шеф, кметът и шефът на лечебното заведение и шефът на РЗИ, с цел да бъде решен този въпрос, изясни доцент Мавров.

" Вариантите за болничното заведение, ще ги разберем след два-три дни. Самата болница е благосъстоятелност на Община Варна, няма по какъв начин ние да преценяме вместо Общинския съвет на Варна ", сподели още доцент Мавров.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР