Трябва да се постави нова фискална цел пред бюджета, т.е.

...
Трябва да се постави нова фискална цел пред бюджета, т.е.
Коментари Харесай

До края на годината не е възможно да бъде сведен дефицитът до 3%

Трябва да се сложи нова фискална цел пред бюджета, т.е. напълно да бъде изменена философията и структурата на бюджета на страната.... Новата фискална цел би трябвало да е балансиране на бюджета и рухване под 3% недостиг. Балансиран бюджет се прави с доста тъкмо прецизиране на приходите и на разноските. Сериозен баланс сред капиталовите и социалните разходи. Това сподели пред БНР доцент Григорий Вазов, член на Фискалния съвет и учител по финанси.

" До края на годината не е допустимо да бъде редуциран дефицитът до 3%. За половин година няма по какъв начин. Това, за което мечтаем - 3% и под 3% бюджетен недостиг - е разумно да стартира да се случва след юли или август 2024 година ", изясни финансистът и акцентира, че най-реалистичната дата за влизане на България в еврозоната е 1-ви януари 2025 г. 

Той предвижда, че  редуциране на обществени разноски няма да има в новия бюджет:

" Никой няма да си разреши това нещо. Няма толкоз самоуверено държавно управление....  Може да се уточняват, само че няма да се редуцират. Трябват доста съществени финансови разноски, които да балансират бюджета в приходната му част ".

Няма съображение за увеличение на лихвените проценти   по заемите , безапелационен беше доцент Вазов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР