Трябва да се мине, колкото и да звучи крайно, в

...
Трябва да се мине, колкото и да звучи крайно, в
Коментари Харесай

Гешев поиска почти военно положение

Трябва да се мине, колкото и да звучи извънредно, в режим на съвсем военно състояние, прикани правната комисия в Народно събрание основният прокурор Иван Гешев. Искането си той насочи, до момента в който траеше дебатът по предлагания от ГЕРБ нов Закон за ограниченията по време на изключителното състояние. Според Гешев отговорност на страната, в лицето на Народно събрание и изпълнителната власт, е да се вземат твърди, съответни, навременни ограничения. " Става въпрос тук, в този момент, незабавно, а не на следващия ден, когато ще е късно. Трябва да се вземат доста по-радикални ограничения за попречване на такива сюжети, които към този момент се развиват в цяла Европа. Не ни трябват спомагателни проблеми и да се случи нещо, което съм виждал в други страни ", съобщи той. Гешев още веднъж повтори тезата си, че стопанска система се възвръща, само че здравето - не и съобщи, че предлаганият от ГЕРБ законопроект е " прекомерно либерален ", също така бил настоящ " към вчерашна дата ". Главният прокурор направи и прогноза, че в случай че се приказва " за политически избори, може да се окаже, че няма да има кой да ни избира и кого да избират ". По предписание на Гешев, Върховната прокуратура изиска от Министерство на вътрешните работи повече надзор по отношение на разпореждането от Министерство на здравеопазването повече от двама възрастни да се събират обществено.

" Няма да подкрепим Закона за ограниченията за изключителното състояние. Не може да питаме хората дали избират да се заразят или да гладуват ", съобщи Крум Зарков. Той означи, че за никого от присъстващите не съществува алтернативата " здраве или бизнес ", защото здравето на жителите е главен приоритет.

" Кризата ще я платят работещите. Предлага се нов член, с който хората, които са пуснати у дома, ще изгубят платените си отпуски. На процедура се вкарва нова минимална работна заплата, равна на 75 % от сегашната. Хората са сложени във форсмажорни условия. С право пожелаваме от тях дисциплинираност, с право вкарваме рестриктивни ограничения, само че нямаме право да желаеме от тях да платят всичко това ", безапелационен бе Зарков. По думите му в закона липсват обещаните от държавното управление ограничения като 60 %, които страната ще възвръща от заплатите на чиновниците.

" Всички сме вперили очи в медиците. Хората излизат да им ръкопляскаме, а ние ги заплашваме ги ", възмути се Зарков във връзка с санкцията, планувана, в случай че медиците откажат да извършват отговорностите си.

Движение за права и свободи, Оперативна програма и ГЕРБ увериха, че ще поддържат законопроекта в пленарната зала. След оживени диспути правната комисия одобри проектозакона, с който се вкарват 9 противоепидемични ограничения поради ковид, с 15 гласа " за " и 7 - въздържали се.

Пред ДУМА зам.-председателят на парламентарната комисия по опазване на здравето доцент Георги Йорданов също съобщи, че няма по какъв начин Българска социалистическа партия да поддържа законопроекта. " Няма ограниченията, които чакахме, виждаме противоепидемични ограничения, които ги има в Закона за здравето. Необходими са ограничения, които касаят общественото оцеляване на популацията. Няма изясненост за бъдещата орис на хората, които са здрави, само че са в карантина и не работят, не е ясно какво ще стане с семействата, които претърпяват от заплата до заплата. Възлагат се мероприятия, които касаят работодателите, касаят платения годишен отпуск на служащите, само че страната я няма и явно не желае да помогне финансово за облекчение на положението на българските жители в рецесия. Този закон не дава отговор на упованията на хилядите българските жители, съобщи доцент Йорданов. Той акцентира, че под плана не стоят подписите на на доктор Даниела Дариткова и доцент Лъчезар Иванов и единственият народен представител с здравно обучение, подписал плана е фармацевт.

В документа е написана възбрана за посещаване на увеселителни и игрални зали, нощни заведения, питейни заведения, заведения за хранене, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафенета, сладкарници и огромни търговски центрове вид МОЛ, като се изключи банковите и застрахователните офиси, питателните магазини и аптеките в тях. На заведенията за хранене и заведенията за бързо обслужване се позволяват доставки на адрес при строго съблюдаване на санитарно-хигиенните условия. Неупоменатите действия не престават да действат по досегашния ред при строго съблюдаване на санитарно-хигиенните условия.

Децата няма да вървят на учебно заведение и на ясла, неразрешени са всевъзможни групови форми на активност и работа с деца и възпитаници. Социалните помощи за интервала на изключителното състояние няма да бъдат обвързани с условието децата да вървят на учебно заведение.

Спират се всевъзможни запори върху приходите на физически лица, както и периодите по всички висящи каузи като се изключи наказателните. Ще бъдат прекъснати и всички процедури по обществена обмен и въвеждане във притежание на съдия-изпълнителите.

Работодателите би трябвало да вкарат отдалечен режим на работа, в случай че това е невероятно, би трябвало да провеждат засилени противоепидемиологични ограничения в работните пространства или да прекратят активността на предприятието. Предвижда се опция за даване на ненапълно работно време или заплатен и/или неплатен отпуск. Командировките и образованията в страната са прекъснати до отпадането на изключителната обстановка.

Валидността на персоналните карти и шофьорските книжки, които изтичат до 31 октомври т.г. година, се удължава с 6 месеца. Новият им период обаче ще важи единствено на територията на България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР