Трябва да се има предвид, че всяка конституционна промяна, която

...
Трябва да се има предвид, че всяка конституционна промяна, която
Коментари Харесай

Екатерина Михайлова: При съдебната реформа не бива да се залита в крайности, лявото и дясното не са отживелица

Трябва да се има поради, че всяка конституционна смяна, която се приема от нормално Народно заседание, предстои на надзор от Конституционния съд – би трябвало да бъде преценявана деликатно предвид на това, че може да бъде атакувана и анулирана. Такова предизвестие насочи конституционалистът проф. Екатерина Михайлова в изявление за Българска национална телевизия.

Проф. Михайлова разяснява, че промени са нужни, само че всеки ден чува нови хрумвания и даже тя самата е объркана какви конституционни промени имат поради ръководещите. Тя се надява, че няма да се стигне до унищожаване на поста основен прокурор.

Екатерина Михайлова уточни, че концепцията единствено правосъдният министър да може да номинира кандидатура за основен прокурор е клатушкане в прекаленост:
„ Започва едно клатушкане за по-голяма интервенция на политическата власт в правосъдната власт. “

" От друга страна главната поръчка на вносителите на конституционните промени е самостоятелност и самоуправление на правосъдната власт. Това включва и кадрово самоуправление на правосъдната власт. “ – акцентира тя.

По думите й, в случай че сходни номинации бъдат затворени единствено в полето на изпълнителната власт, ще пострада независимостта на правосъдната.
Проф. Михайлова акцентира, че европейските стандарти изискват да се ускори съдийската самостоятелност, решенията да се вземат от съдии.

Според нея от една страна не е доста редно сегашният Висш съдебен съвет да излъчи новия основен прокурор, само че от друга, той трябваше да стартира процедурата, тъй като законът го задължава.
Тя счита, че вместо депутатите да насочат апел към Висш съдебен съвет с декларация, би било по-добре просто да отсрочат избора – има болшинството за това.

Екатерина Михайлова означи също, че е добре първо да се одобряват измененията в конституцията и по-късно да се избере нов Висш съдебен съвет. Процедурата по конституционните промени обаче ще отнеме месеци и ще завърши през идната година.

Конституционалистът счита също, че е нужна и смяна в пълномощията на президента. Тя от години предизвестява за риска от дълготрайно служебно ръководство. Проф. Михайлова е привърженичка на чистия парламентарен модел, при който въобще няма институция служебно държавно управление и в интервала до провеждането на избори продължава да ръководи определеният кабинет.

Тя уточни като огромен проблем и това, че „ политиката към този момент не е ляво и дясно “.

„ Аз съм закостенял човек и в този смисъл нуждая се от по-голяма изясненост, не считам, че лявото и дясното е отживяло времето си “, акцентира проф. Михайлова.

По думите й, когато това се обърка и се насочат апели да се взема решение единствено прагматично, тя също се обърква на кого да даде доверието си.

„ Имам някакм ценонстен взор, съгласно който вземам решение “, означи конституционалистът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР