Трябва да се гарантира жизненият стандарт на хората. Това заяви

...
Трябва да се гарантира жизненият стандарт на хората. Това заяви
Коментари Харесай

Подкрепа: По-високи имотни данъци изяждат увеличението на пенсии и заплати

Трябва да се подсигурява виталният стандарт на хората. Това съобщи за Българска телеграфна агенция основният икономист на Конфедерацията на труда (КТ) „ Подкрепа " Атанас Кацарчев в идното разискване на пакета от промени в данъчните закони и плана за държавен бюджет за 2024 година

 

Той разяснява, че не е обикновено да има увеличение на минимална работна заплата от следващата година е по едно и също време има предпоставки за повдигане на данъчната тежест. Кацарчев подсети, че съгласно статистиката 2/3 от семействата у нас са на прага на витален най-малко.

 

Така той разяснява плануваното право на всеки две години общините да трансформират данъчните оценки, в случай че цените на парцелите са се вдигнали с над 10%. Оттам на всеки две години ще се подвига и данъкът, който е промил от данъчната оценка на недвижимите парцели.

 

От КТ " Подкрепа " обявиха в своя позиция преди дни, че в пакета данъчни промени, импортирани от Министерския съвет в Народното събрание, има оферти, които не са обсъждани в Националния съвет за тристранно съдействие. От синдиката дадоха образец с текстове " с които се основава опция за внезапно увеличение данъчната тежест върху семействата, което ще се отрази негативно върху виталния им стандарт ".

 

Навремето, като се вършиха данъчните промени във връзка с локалните налози и такси, всяко едно нещо беше съпроводено от действителен образец – какъв брой би коствало за дребен, междинен, огромен апартамент или за къща, до какво нарастване на данъчната тежест ще докара новото облагане, означи Кацарчев.

 

Асен Василев сподели, че са сметнали, че пенсиите ще се вдигнат с 11%, само че в случай че вдигнат таксите, това значи „ сбогом " на нарастването на пенсиите, разяснява още той.

 

Според основния икономист на КТ „ Подкрепа " във връзка с бюджета и на данъчната политика са значими правилата. Ако нещата са безредни, никой не е сигурен на следващия ден в каква посока ще поемат, изясни Кацарчев.

 

В петък министърът на финансите Асен Василев показа главните параметри на проектобюджета на страната за 2024 година

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР