Трябва да работим активно за пазарния успех на българското розово

...
Трябва да работим активно за пазарния успех на българското розово
Коментари Харесай

Вътев: Трябва да работим активно за пазарния успех на българското розово масло

Трябва да работим интензивно за пазарния триумф на българското розово масло. Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред Консултативния съвет по маслодайната роза, който се организира през днешния ден в Министерство на земеделието и храните.

Министър Вътев разяснява, че розата е знак на България и качествата на обичайното българско розово масло го вършат неоспорим международен водач, само че е значимо да се търси повишение на добавената стойност по веригата на производството на етеричномаслени култури.

Във връзка с настояването на браншовите организации за повишен надзор през идната акция Министерство на земеделието и храните ще провежда инспекции на пунктовете за изкупуване и на дестилериите, както и за съществуването на контракти за изкупуване, както изисква Законът за маслодайна роза. Проверките ще се реализират взаимно с Национална агенция за приходите, Агенцията по труда и регионалните дирекции „ Земеделие “ в областите, където се отглежда маслодайна роза.

Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев акцентира смисъла на самоконтрола и контрола в бранша, както и нуждата да бъдат подготвени специалисти, които да вземат участие в инспекциите.

По искане на браншовите организации Консултативният съвет реши да бъде възобновена работната група, която създаде законопроект за изменение и допълнение на Закона за маслодайната роза и Стратегия за развиване на бранша. Във връзка с дефицита на работна ръка за прибиране на реколтата и проблемите с еднодневните трудови контракти, които производителите срещат, бе решено Министерство на земеделието и храните да разиска въпроса с Министерството на труда и обществената политика. Бяха прегледани кандидатурите на организации, които желаят да се включат в съвета.

По данни на дирекция „ Растениевъдство “ към 7 март 2024 година в регистъра на розопроизводителите попадат 2 943 розопроизводители, с регистрирани 5 367 ха площи, според Закона за маслодайната роза. Регистрираните преработватели са 67, а 53 са записаните обекти за преправка на розов цвят. В акцията за директни заплащания през 2023 година са декларирани за подкрепяне 4 375,19 ха с маслодайна роза и 4 076 имота. Броят на земеделските производители е 1 235.

За през 2023 година от България са изнесени 1 370 кг розово масло на междинна експортна цена от 9 168 евро/кг. Основно експортът е ориентиран към Съединени американски щати, Китай, Япония, Тайван, Южна Корея и Франция. Внесени са 79 кг с генезис от Турция и Китай.

В Консултативния съвет по маслодайна роза участваха представители на Българска асоциация биопродукти, Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика, Професионална асоциация на розопроизводителите в България, Национален център по публично здраве и разбори, БАБХ, Изпълнителна организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Институт по розата и етеричномаслените култури, Национален клонов съюз на производители на етерично маслени култури.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР