Трябва да престанем да говорим за мирния процес“ в Близкия

...
Трябва да престанем да говорим за мирния процес“ в Близкия
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Трябва да престанем да говорим за „мирния процес“ в Близкия изток

„ Трябва да престанем да приказваме за „ мирния развой “ в Близкия изток и да стартираме да обсъждаме по-конкретно опцията за решение на основата на две страни. “ Това съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел преди началото на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по външни работи в Брюксел.

„ Нека стартираме да беседваме за това, което желаеме да създадем. Повече няма да приказвам за кротичък развой, а за развой за две страни, добави той. Трябва да стартираме да обсъждаме това, което пречи на обособяването на две страни. „ Хамас “ е една от значимите аргументи, само че има и други “, уточни Борел.

Трябва да работим с арабския свят за постигането на решение, това е наше морално обвързване, въпреки да е мъчно, сподели висшият представител. По неговите думи не може да има решение с изселване и изтребване на палестинците. Според него сегашният метод против " Хамас " сее ненавист за генерации напред, оповестява Българска телеграфна агенция.

Осъждаме дейностите на " Хамас ", само че мир не се реализира единствено с военни средства. От 30 години този въпрос се разисква, без да се реализира решение, означи Борел.

Той добави, че на днешното съвещание са поканени външният министър на Израел и неговите сътрудници от Саудитска арабия, Египет, Йордания, както и генералният секретар на Арабската лига.

На обособена сесия външните министри от Европейски Съюз ще беседват със своя палестински сътрудник, посочи Борел. Ще изслушаме всички ангажирани и директно наранени от ситуацията в Газа, заключи той.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР