Трябва да имаме необходимата инфраструктура и да имаме съответните договори,

Трябва да имаме необходимата инфраструктура и да имаме съответните договори, ...

С договор за доставка на газ от Азербайджан от 2013 година се надяваме на доставки през 2020 година.

Трябва да имаме необходимата инфраструктура и да имаме съответните договори, за да получим природен газ на конкурентни цени и при конкурентни условия. Така енергийният министър Теменужка Петкова отговори на въпрос на червения депутат Красимир Янков относно договора за доставка на 1 млрд. куб. м. газ от Азербайджан.
През септември 2013 година е подписан договор със "Сокар" за доставка на 1 млрд. куб. метра природен газ от Азербайджан, призна Петкова, но по думите ѝ първо трябва да бъде завършен Южния газов коридор. Трябва да концентрираме усилията си за реализацията на интерконектора с Гърция, посочи енергийният министър, според която "до броени дни" ще приключат обществените поръчки за доставчик на тръба и за изпълнител на проекта.
До 2020 година трябва да приключим със строежа на интерконектора, движим се паралелно с колегите от Южния газов коридор, увери Петкова. Осигурено е финансиране по проекта IGB, осигурени са и нотификации. Няма обаче разрешение за строеж на гръцка територия, което щяло да бъде осигурено "на един по-късен етап".
За Янков обаче цялото обяснение е обяснение на "химерен проект". Има договор за доставка без да има "реална близка перспектива“ за газова инфраструктура, по която да дойде този газ, смята той. Това не е химерен проект, той е един от седемте топ приоритета на Европейския съюз, отвърна Петкова.

Източник: actualno.com