Трябва да гарантираме, че ефективно противодействаме на руската пропаганда, дезинформационни

...
Трябва да гарантираме, че ефективно противодействаме на руската пропаганда, дезинформационни
Коментари Харесай

Тагарев пред Политико: Много съм обезпокоен от влиянието на Москва в България

" Трябва да подсигуряваме, че дейно противодействаме на съветската агитация, дезинформационни акции и всякакво друго въздействие, което съществува в нашата страна ", споделя той. " Руският дипломат тук и някои други политически партии, авторитетни политици, те приказват с един глас - и това не е гласът на нашите съдружници ", прибавя българският министър, осведоми Българска телеграфна агенция.

Новият министър на защитата на България съобщи, че страната му желае да ускори поддръжката си за напъните на Европейски Съюз да достави Украйна с боеприпасите, от които тя се нуждае, с цел да продължи борбата си против войските на Москва, написа още " Политико ".

На фона на идната основна среща на върха във Вилнюс, идния месец министрите на защитата от НАТО са на двудневна среща в Брюксел, почнала през вчерашния ден, с цел да обсъдят по какъв начин да покачат индустриалния потенциал на съюза за поддръжка на Украйна, както и качествата си за защита и въздържане, показва изданието.

През май страните от Европейски Съюз завършиха съглашение да изпратят на Киев един милион 155-милиметрови снаряда, както и ракети, до края на март идната година. Те се съгласиха да дават боеприпасите неотложно от личните си ресурси и разноските на страните членки да бъдат отчасти възобновени. Споразумението планува един милиард евро за тази част от проекта и още един милиард за стратегия за взаимно възлагане на поръчки за снаряди за Украйна, както и за попълване на личните ресурси. Европейската комисия също по този начин предложи самодейност на стойност 500 милиона евро за укрепване на европейските качества за произвеждане на оръжия и за реализиране на тези цели.

Като част от тези старания Европейската организация по защита стартира план за взаимно придобиване на снаряди за попълване на запасите на страните членки или непосредствено изпращане в Украйна. България, дружно със спазващата боен неутралитет Ирландия, е едната от единствено две страни членки на Европейски Съюз, които не вземат участие в този план.

" Ние много явно се стремим да се присъединим към тази коалиция ", споделя Тодор Тагарев пред " Политико ".

" Смятам, че ще можем да предоставим някои от нужните муниции за Украйна ", прибавя той.

По думите на българския министър към момента не е било взето политическо решение, " само че сигурно ще поставим старания и аз считам, че ще намерим метод ".

Този ход бележи внезапна смяна в курса на балканската страна, чието ново държавно управление встъпи в служба предходната седмица след интервал на продължителна неустойчивост, прави умозаключение " Политико ".

В статитята се споделя още, че " българският президент Румен Радев, който имаше невиждани пълномощия да назначава поредни служебни държавни управления и за който някои наблюдаващи считат, че има благосклонности към Русия, в края на март изключи опцията България да се причисли към обединението ".

Миналия декември българските депутати утвърдиха пакет с военна помощ за Украйна след продължителни разногласия, макар че като цяло той беше стеснен до по-леко въоръжение. Въпреки това се счита, че страната е доставила до една трета от боеприпасите за Украйна в началните стадии на съветската война посредством медиатори, оторизирани от предходното проевропейско българско държавно управление, отбелязва изданието.

Според Тагарев преимуществото на това София публично да се причисли към обединението, е че " България обичайно е профилирана в производството на леко стрелково оръжие, леко въоръжение и муниции " още по руско време, написа " Политико ".

По думите на професионалния боен специалист обаче даряването на изтребители МиГ-29 и Противовъздушна отбрана системи би било " предизвикателство ", защото запасите на България са нужни за посрещане на личните потребности на страната. Той също по този начин е признал, че огромна част от танковия парк на страната е на възраст половин век.

Според Тагарев страната е напът да извърши уговорката си към НАТО за консумиране на два % от Брутният вътрешен продукт " до 2024 година ", и той счита, че това би трябвало " да бъде минимумът ".

Според него Украйна " безусловно би трябвало " да бъде призната в НАТО, " когато разрешат изискванията " - имайки поради, когато войната на Русия завърши. Прокарването на тази позиция обаче няма да е елементарно в страна, в която по информация от социологическо изследване от предишния декември единствено 46% от хората считат, че войната в Украйна е напълно по виновност на Русия в съпоставяне със приблизително 88% от хората в Европейски Съюз, показва " Политико ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР