Трябва да бъдем бдителни, тъй като живеем в ерата на

...
Трябва да бъдем бдителни, тъй като живеем в ерата на
Коментари Харесай

В ерата Fake News

Трябва да бъдем бдителни, защото живеем в ерата на "фалшивите вести ". Дали когато президентът, министър председателят на България или различен общественик кажат нещо, то наложително е истина. Отговорът е - не! Но никой към този момент не намира за належащо да направи обикновена инспекция на обстоятелствата.

Истината е, че интернет прави тази инспекция доста обикновена. Но все пак множеството хора даже и не желаят да я създадат.

Живеем в епохата на обществените медии. Ето повода да живеем и в епохата на "фалшивите вести ". Всеки знае, че огромна част от нещата, оповестени във "Фейсбук ", да вземем за пример не граничат с истината. При все това обаче никой не си и пробва да "разкрие " истината. Повечето хора дори не отделят време да прочетат напълно дадена публикация. Те се "сблъскват " с новините в обществените мрежи и употребяват тази информация като безспорна истина.

По-опитните още разчитат на вестниците. Въпросът е на кои и за какво, откакто даже опитни публицисти не вършат обикновена инспекция на обстоятелствата.

Както към този момент може би се досещате, става дума за историята сред публицистите Иван Гарелов и Светослав Иванов. Накратко: Гарелов причисли сътрудника си към ромския етнос. Маститият публицист и някогашен водещ на "Панорама " почерпил информацията от таблоид, или "жълт вестник ", както са по-познати тези издания у нас. После споделил тази информация в "Шоуто на Слави ". И му се наложи да се извини, че "официализирал неистина ".

Това не е толкоз значимо. По-важното е, че не си е направил труда да ревизира обстоятелствата и източника на информацията. А по този начин постъпват доста други.

И ето още един образец. В последно време в обществените мрежи циркулира "новината ", че Путин щял да подари на България 10 съветски изтребителя, в случай че не купим F-16 от Съединени американски щати. За времето, в което "новината " се популяризира с необикновено движение, никой не ревизира обстоятелствата и не сподели, че това не е правилно. Най-малкото тъй като безвъзмезден обяд няма.

Следенето на настоящите събития е жизненоважна част от човешкото битие. Знанието е мощ и по тази причина би трябвало да сме осведомени със протичащото се към нас. Гледайте новините, четете вестници, само че бъдете бдителни и проверявайте обстоятелствата. Важно е да запомним, че единствено тъй като някой е споделил или написал нещо, това не значи, че то е истина. Дори когато става дума за президент, министър председател, министър, народен представител или друго публично лице.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР