Трябва да бъде променен моделът, по който се случват проектите

...
Трябва да бъде променен моделът, по който се случват проектите
Коментари Харесай

Дончев: Пробивът в НАП е много тежък киберинцидент, но не е най-тежкият

Трябва да бъде изменен моделът, по който се случват плановете и вложенията. Това, че са се похарчили законосъобразно едни средства, към момента не значи нищо, значителният въпрос е каква е изгодата от тях.

Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в Смолян. Заместник министър-председателят и заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова участваха в съвещание на Регионалния съвет за развиване на Южен централен регион, на който се разиска методът за районната политика след 2020 година Вицепремиерът уточни, че през идващия програмен интервал са планувани доста повече средства за страната ни, като размер финансовата рамка е към 26-27 милиарда лв.. Пари ще има, най-същественият въпрос е по какъв начин да бъдат вложени по подобен метод, че от тях да има оптимален резултат, добави заместител министър-председателят.

Основният въпрос е по какъв начин да адресираме потребностите и опциите, свързани с демографията, с нуждата от по-агресивно стръмно икономическо развиване. Това единствено с вложения в улици, кръстовища, градинки няма да стане, нужен е нов вид вложения, добави вицепремиерът. По думите му през идващия програмен интервал е нужно да се смени гамата на вложенията, както в обичайната бизнес инфраструктура, по този начин и в построяването на иновационна инфраструктура. Друго предизвикателство съгласно Дончев е "да променим мащабите на мислене ", да се намерят решения и благоприятни условия да се вършат планове на надобщинско равнище. Имаме няколко сфери, където равнището ни на мислене, обмисляне и реализиране на такива планове би трябвало да бъде надобщинско, районно, уточни Томислав Дончев. Той счита, че би трябвало да се обезпечи задоволителен дял бюджети от всяка стратегия за такива планове на надобщинско равнище.

Относно нуждата от смяна на модела, по който се случват плановете и вложенията, вицепремиерът предлага публичната полемика да се направи преди нещо да се построи. Трябват ни ограничения преди нещо да се случи, преди етапа на планиране, даже капиталовият развой да става по-бавен, само че в режим на по- добра социална осведоменост и поддръжка, добави Томислав Дончев, представен от Българска телеграфна агенция.

Той разяснява и тематиката за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите. Пробивът, който е станал в системата на Национална агенция за приходите е доста тежък киберинцидент, тъй като информацията е станала обществена, само че не е най-тежкият. Най-тежкият вероятен случай е някой да влезе вътре и да трансформира данните. Това значи в действителност злополука. Вторият по тежест случай е някой да унищожи данните и да ги няма. Ние би трябвало да защитим тези регистри. България дава доста малко за киберсигурност – разноските на година са към 5 млн. лева, което е нищо, разясни вицепремиерът.

Той добави, че Комисията за отбрана на персоналните данни има право да глобява всевъзможни обществени и частни субекти. Случаят с Национална агенция за приходите е необикновен, тъй като е обществена институции, само че санкцията ще се заплаща от налози. Само че това не е единственото наказване. За целия теч на данни ще се откри кой е отговорен – сред всички чиновници от най-ниското до най-високото равнище, и ще бъдат планувани санкции, единствено че сега приоритет е преодоляването на обстановката. Естествено е, че ще се разбере кой е отговорен, ще се дефинира тъкмо виновността и на отговорните лица, които са позволили професионална немарливост, ще им се наложат санкции. В момента най-важно е да се минимизират рисковете с изтеклите данни да се извършат злоупотреби. Работата стартира, разпознат е размерът лица - малко над 180, които имат изтекло сериозно количество данни. Национална агенция за приходите се е свързала с тях, дават се препоръки, предлага се помощ, уточни Дончев.

Той напомни, че ЕГН-тата са предпазена информация от две години. Предстои цялостен разбор на информацията, какво има в нея и какъв е капацитетът за корист. Най-важно е какви спомагателни ограничения би трябвало да се вземат, с цел да не се случва отново сходен пробив. Имахме няколко срещи по тематиката. Трябва да наемаме по-висококачествени експерти на по-високи заплати и би трябвало внедряване на най-модерни софтуерни решения за отбрана на сериозните системи. Основните ни регистри са към 65, само че от тях най-важните са 10 - 15 и там трябват екстрени ограничения. Най-трудното е електронните ни системи да са обществени и в това време да са предпазени. Най-защитени са системите, които не са свързани с интернет като на Министерство на вътрешните работи да вземем за пример, сподели още Томислав Дончев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР