Трябва да бъдат предприети допълнителни стъпки по отношение независимостта на

...
Трябва да бъдат предприети допълнителни стъпки по отношение независимостта на
Коментари Харесай

Еврокомисарят по правосъдие в София: Нужни са още стъпки за независимостта на съдиите

Трябва да бъдат подхванати спомагателни стъпки по повод независимостта на съдиите. Това съобщи Дидие Рейндерс – европейски комисар по правораздаване, по време на полемика в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната, по отношение на показване на Доклада на Европейската комисия за господство на закона за 2023 година, съобщи Българска телеграфна агенция.
Прочетете още
Еврокомисарят означи, че сега се изготвя отчетът за тази година. Миналата година България предприе стъпки за членовете на Висшия правосъден съвет, конституционна промяна. Това ще бъде отразено в отчета за 2024 година, уточни Рейндерс.

Той приветства триумфите на България за прекратяването на Механизма за съдействие и инспекция, както и за приемането на страната ни в Шенген.

По-рано през днешния ден Рейндерс разиска с премиера Николай Денков настоящите тематики в региона на правораздаването в страната.

Еврокомисарят добави, че във връзка с дигитализацията на правораздаването може да се направи още, както и за успеваемостта на правосъдната система. Той означи, че промяната на антикорупционната система би трябвало да бъде призната и напомни, че това е част от уговорките, които е поела България. Дидие Рейндерс подчертава върху потребността от благонадежден развой за назначение на членовете на антикорупционната комисия и политическата ѝ самостоятелност.

Пред народните представители еврокомисарят по правораздаване маркира въпросите за ускорение на напъните за адаптиране на състава на Висшия правосъден съвет по европейски стандарт, успеваемостта на следствията на корупция по високите етажи на властта, възстановяване на прозрачността на разпределянето на държавни средства за реклама в медиите, както и за свободата на словото и отбраната на публицистите.

Еврокомисарят изрази вяра, че България ще подкрепи даването на военна, финансова и друга помощ за Украйна.

„ България е деен член в процеса на господство на закона, като то е приоритет за страната, само че би трябвало да продължим разговора и разискването в тази посока, тъй че се надявам да получим вашата поддръжка за подсилване културата на върховенството на закона в Европейски Съюз “, заключи той.

Дискусията в Народното събрание се организира в наличието на народни представители от комисиите по правни въпроси, по конституционни въпроси и комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР