Трупове на овце са били открити край водоем до русенското

...
Трупове на овце са били открити край водоем до русенското
Коментари Харесай

Русенско село под тревога след сигнал за трупове на овце край водоем

Трупове на овце са били открити край водоем до русенското село Караманово. Собственикът им ги заровил без да уведоми никого за това. Случаят провокира инспекции на Агенцията по сигурност на храните, Регионалната ревизия по околната среда и водите, Басейнова дирекция и Здравната ревизия. Институциите упорстват умрелите животни да бъдат преместени.

Преди 20-ина дни Димитър Анчев изпуснал част от стадото си в неожъната равнища край Караманово, където овцете се напасли със зелено жито. Още на идващия ден обаче 46 от тях умрели.

В паниката Анчев заровил десетина в дерето до селото, а другата част съумял да резервира. Жители на Караманово обаче се притесняват от лумване на болест.

Кметът на селото Бисер Блажев обаче подсигурява, че няма място за терзание и че е взел нужните ограничения. Според мен няма заплаха. Водата тече отвън селото 3-4 км, влива се в река Студена. Около животните, където са заровени, съм нахвърлял специфични хапчета, които са със забавено деяние и непрекъснато се дезинфекцира водата, която е в профил, съобщи Блажев, представен от Българска национална телевизия.

Няколко институции към този момент ревизират случая, като са установени редица нарушавания, само че най-обезпокояващ е фактът, че животните са изхвърлени на нерегламентирано място.

Бил е формиран акт на господин Анчев по Закона за ветеринарномедицинската активност за осъществените нарушавания, разясни доктор Георги Дяков, шеф на Областна дирекция по сигурност на храните – Русе.

Собственикът на умрелите животни има период до две седмици да ги изрови и да обезпечи превозването им до екарисаж, където те да бъдат изгорени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР