Трудното е прогнозирането на глобалната и европейската икономика, а това

...
Трудното е прогнозирането на глобалната и европейската икономика, а това
Коментари Харесай

Три сценария разработили в МФ, Горанов работи по най-тежкия

Трудното е прогнозирането на световната и европейската стопанска система, а това значи и на нашата в рецесия. Всичко зависи от това какъв брой ще продължи здравната рецесия. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов, който показа пред медиите параметрите за актуализация на бюджета, препоръчани през вчерашния ден късно от държавното управление. Всички сюжети преглеждат вид плануваните растежи в Бюджет 2020 да не се осъществят.

Вече са извършени диалози с съдружните сътрудници, само че финансовият министър съобщи, че държавното управление се надява да срещне по-широка поддръжка в Народното събрание. Горанов не уточни дали са водени диалози с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

От трите сюжета - разиграваме най-негативния, акцентира Горанов: " Работим с най-негативния сюжет, с цел да можем да сме най-подготвени и нека той да остане подобен. "

Посочвайки настояването за увеличение на лимита на дълг, който страната може да емитира през 2020-та от 2.2 милиарда лв. на 10 милиарда лв.. Очертава се потребност от 4.2 милиарда лв. над плануваните, по тази причина и се планува 7.8 милиарда нов евентуален дълг. Целта е да се подсигурява, че страната има ликвидност и може да поддържа главните си функционалности - за опазване на здравето, обществените задължения и системата на сигурността, изясни финансовият министър.

Финансовият министър не изключва потребността от втора актуализация на бюджета през есента. Ако приемем, че изразходваме всичко, това ще значи още една актуализация на бюджета и недостиг до 7% от Брутният вътрешен продукт, изясни Горанов, само че не се ангажира с повече конкретика. " На първи стадий - ще би трябвало да се търсят от пазара тези 4.2 милиарда лева Останалата част от лимита за дълг ще бъде задействана след време и в случай че е нужно ", изясни Горанов.

Продължавам да считам, че консервативното обмисляне и положителната фискална политика от последните години са положителни, само че съм задължен да предложа и сюжети, тъй че да сме подготвени за икономическите последствия от стагнацията, което се обрисува в международен мащаб.

Очакванията за спад на стопанската система към момента не се демонстрират отчетливо, само че пред очите ни се вижда, че главните фактори като импорт, експорт, вложения и ползване са сложени на тестване, изясни Горанов. На въпрос може ли публично да изкаже признанието, че България влиза в криза, финансовият министър не отговори непосредствено, само че акцентира, че въпросния най-тежък сюжети залага 3% спад на стопанската система, възобновяване на заетостта едвам в края на 2020 година, а даже и при продължение на здравната рецесия три месеца, последствията от нея върху стопанската система биха могли да се преодолеят едвам в края на 2021 година. Засега не може да се каже какви са загубите за страната, а и за стопанската система, уточни Владислав Горанов.

На въпрос от кое място ще се връща новия дълг, Владислав Горанов бе безапелационен, че той ще се връща от бюджета, а налозите не се планува да се подвигат. " Не се преглежда сюжет за смяна на данъчната политика - когато стопанският живот страда, натоварването с спомагателни тежести не е положително решение. "

На този стадий в сметките и нормативите не се плануват съкращения в администрацията, само че ще се преразгледа методиката за в допълнение финансово стимулиране.

Правителството ще приложи всички ограничения, в това число и намеса, само че не непременно, уточни Горанов. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР