Трудно ли се будите сутрин? Позната ли ви е ситуацията:

...
Трудно ли се будите сутрин? Позната ли ви е ситуацията:
Коментари Харесай

Лягате си твърде късно? 6 начина да промените режима

Трудно ли се будите заран? Позната ли ви е обстановката: Трябва да ставате рано, само че даже да легнете преди среднощ, просто не успявате да заспите. Само се въртите в леглото.

Всеки човек има друг режим. Понякога сте по-продуктивни за работа и задания вкъщи късно вечер, различен път желаете да отморите, откакто всички заспят, или просто ви се гледа филм. Но когато ставането рано заран е неотложно и трудно, би трябвало да помислите за промяна на режима.

Звучи по-лесно, в сравнение с в действителност е.

Защо стоите до късно? Биологичният ви часовник следва този вреден режим. Веднъж влезнали в серия от късно лягане, не ви се доспива по-рано. Имате доста задания вкъщи, поради които се постанова да стоите до късно. Нуждаете се от време за себе си, откакто всички. Такъв е вашият хронотип - постоянно сте предпочитали да лягате късно и да ставате късно. Заспивате мъчно, страдате от бодърствуване.

Започнете да ставате по-рано с тези препоръки!

1. Пуснете светлината в стаята
Забравете за външните и вътрешни щори, за плътните пердета. Пуснете естествената дневна светлина в спалнята. През зимата слънцето изгрява малко по-късно от нормално, само че това не трябва да ви тормози.

Събуждането на естествена светлина, съчетано с ранно лягане, ще промени напълно всекидневието ви. Ще се будите сами, без тревога, ще сте по-отпочинати и заредени за новия ден.

 Добави изложение

2. Превърнете събуждането в табиет
Превърнете ранното пробуждане в табиет, като всеки ден настройвате алармата си за един и същи час. Дори през уикендите. След към седмица-две биологичният ви часовник ще се е пренастроил.

3. Ако ви е мъчно, внесете измененията последователно
Ако ви е мъчно внезапно да започнете да си лягате 2 часа по-рано, пробвайте с плавна смяна. Напишете графика си на лист хартия. Започнете с часа, в който си лягате в този момент и планирайте всеки идващ ден да лягате 20-30 минути по-рано, до момента в който достигнете идеалния час за сън.

 ранно ставане

4. Ограничете кафето и захарта в късните часове
Кафето и захарта пречат на тялото да премине в натурален режим за сън. Кофеинът е изключително нездравословен за хората, които страдат от бодърствуване. В идеалния случай последната чаша кафе би трябвало да изпиете 6 часа преди времето, в което сте възнамерявали да си лягате.

Ако въпреки всичко обичате топли питиета, чай от лайка и чаша топло мляко са най-подходящи за следобяд и вечерта.

5. Намалете времето пред екрана
Изкушаващо е вечер да стоите на телефона или пред тв приемника. За множеството хора това е единственото свободно време. Но е потвърдено, че така наречен синя светлина затруднява .

 жена, таблет

6. Намалете температурата в стаята
Циркадните ритми се въздействат освен от хранене и излагане на светлина, само че и от температурата в стаята. Идеалната температура в спалнята е сред 16 и 18 градуса . Така ще заспивате по-бързо и сънят ще е по-качествен.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР