Трудно е да си представим по-празнично предястие на новогодишната трапеза

...
Трудно е да си представим по-празнично предястие на новогодишната трапеза
Коментари Харесай

Червен хайвер за изискана трапеза

Трудно е да си представим по-празнично предястие на новогодишната софра или подарък за близки другари от изкусителното бурканче с червен хайвер. Началото на януари по традиция се трансформира в същински „ хайверен маратон “ – вкусните канапета с хайвер сигурно ще участват на гурме празненството с другари, на фамилната празнична софра, в на изкусните модерни готвачи, а за какво не и на някои премиерни представления.

Колко здравословна и вероятно рискова е за организма тази обичайната морска храна? При изискване, несъмнено, че приказваме за в действителност първокачествен артикул.

Лекува меланхолия

Това може да наподобява малко необичайно, само че има от ден на ден и повече доказателства, че хайверът може да помогне да прогоним тъгата. Проучванията демонстрират, че хората с, биполярно разстройство и други проблеми с психологичното здраве могат да се възползват от диети, богати на Омега-3 мастни киселини, които се намират в обилие в аления хайвер. В изследване на доктор Андрю Стол във връзка с хората с биполярно разстройство (по-рано известно като маниакална депресия) се отбелязва, че пациентите, чиято диета е била поправена към, са имали 2,5 пъти по-малко сривове и припадъци. Освен това изследвания, сравняващи общо 10 страни, демонстрират, че равнището на меланхолия е доста по-ниско в региони, където рибата е известен артикул в менюто.

Защитава сърцето

Омега-3 обичайно изобилстват освен в семената и, само че на първо място в студеноводните риби (като сьомга, сардини, аншоа и скумрия), което значи и в аления хайвер. Доказателствата, че тези храни пазят ни от хронични болести, са толкоз безапелационни, че Американската асоциация на кардиолозите предлага да ядем сьомга, риба звук или червен хайвер най-малко два пъти седмично.

Засилва половото предпочитание

Хайверът би трябвало да се предписва на двойки, изгубили пристрастеността си един към различен. Морският деликатес е един от най-мощните афродизиаци, подтикващ либидото. Отлично предястие освен за новогодишната софра, само че и за сантиментална среща. Бъдете нащрек и не се увличайте: с изключение на половите апетити, хайверът съществено разпалва и глада.

Прави ни умни и млади

Така с една фраза можем да опишем резултата на фосфора (отговорен за мозъчната дейност) и същите тези Омега-3 (те нивелират възрастовите прояви). Мастните киселини съставляват многофункционална помощ за: задържат колагена, потискат възпаленията, защищават от хормона на напрежението кортизол и са незаместим антиоксидант.

Може ли аленият хайвер да бъде рисков?

Преди няколко години американска работна група по околната среда сформира по този начин наречената „ мръсна дузина “ риби, които най-често не дават отговор на критериите за безвредна и устойчива консумация. Първо, те постоянно съхраняват живак и тежки метали; второ, страдат от бракониерството; трето, отглеждат се в стопанства, употребяващи химически храни. Следователно такава не е за предпочитане и преди да си купим риба или рибен артикул, би трябвало да се уверим в произхода им. Този лист включва да вземем за пример атлантическата тресчица, чилийския лаврак, синята риба звук, сьомгата и нейните производни, т.е. хайвера.

За предпазване хайверът се осолява, тъй че наличието на натрий в продукта е доста високо. Това въздейства върху действието на бъбреците, провокира отоци и метаболитни нарушавания.

Друг минус – аленият хайвер съдържа висок. И честата му консумация може да увеличи равнището на „ неприятния “ холестерол в кръвта. Така че, за разлика от положителното влияние върху сърцето, той заплашва да „ запуши “ артериите, да способства за натрупването на мазнини и да повлияе неподходящо на цвета на зъбите. Това, несъмнено, не важи за еднократната консумация на Нова година или други празници.

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР