Трудно е да си представим, че типичният домашен компютър ще

...
Трудно е да си представим, че типичният домашен компютър ще
Коментари Харесай

Скоростната оптична комутация проправя пътя на свръхбързата електроника

Трудно е да си представим, че типичният домакински компютър ще може да прави интервенциите милион пъти по-бързо, само че интернационален екип от откриватели се надява, че тяхното изобретение ще докара до тъкмо такова бъдеще – появяването на оптични компютри и изоставянето на актуалните полупроводникови транзистори.

Според Мохамед Хасан, началник на изследователска група в Университета на Аризона (САЩ), бъдещето на електрониката не е в преместването на електрически сигнали посредством полупроводници, а в потреблението на лазерни лъчи за ръководство на електрическите сигнали. Подобна технология проправя пътя за появяването на „ оптични транзистори “ и създаването на свръхбърза оптична електроника, написа Phys.org.

След изобретяването на транзисторите през 40-те години на предишния век софтуерният напредък се концентрира върху увеличението на скоростта, с която се генерират електрически сигнали, измервани в херцове. Според Хасан най-бързите транзистори в света могат да работят със скорост, малко над 800 GHz. Прехвърлянето на данни при тази периодичност е от порядъка на пикосекунди или една трилионна част от секундата.

Екипът на Хасан разказа опцията за потребление на оптичен светлинен комутатор за реализиране на скорости на предаване на данни със скорост над 1 PHz, което значи времеви шпации от атосекунди. Една атосекунда е една квинтилионна част от секундата, което значи, че прехвърлянето на данни ще бъде милион пъти по-бързо, в сравнение с посредством потреблението и на най-бързите транзистори.

Въпреки че оптичните превключватели към този момент изпреварват транзисторите по скорост, Хасан и сътрудниците му са съумели да записват включването и изключването на сигнали от светлинни източници, които протичат за една милиардна част от секундата. Те са съумели да създадат това, като са употребявали кварцово стъкло, което постоянно се употребява в оптиката. Кварцовият кристал може незабавно да трансформира отражателната си дарба, а благодарение на свръхбързи лазери измененията в светлинните сигнали могат да бъдат регистрирани в мащаба на стотни от секундата. Работата на учените показва, че е допустимо да се изпращат данни под формата на единици и нули при непостижими до момента скорости.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР