Трудна година за бизнеса в условията на COVID криза и

...
Трудна година за бизнеса в условията на COVID криза и
Коментари Харесай

Бизнесът и COVID кризата: 60% от фирмите смятат, че състоянието им се е влошило

Трудна година за бизнеса в изискванията на Коронавирус рецесия и неразбираема политическа конюнктура. Това демонстрират междинните данни от изследване на Българската стопанска камара измежду компаниите у нас.

Над 60% от бизнеса считат, че положението на компанията, която ръководи се е влошило през тази година. 20% виждат позитивна смяна. Почти толкоз споделят, че обстановката е непроменена.

Проучването регистрира, че огромна част от компаниите са пускали хора в отпуск, спирали са вложения, даже са спирали работата си за известно време.

33% са съкратили личен състав, а малко под 4% са съумели да назначат хора.

Николай Никодимов работи в магазин за спортни артикули и регистрира, че разноските му за прехрана внезапно са се повишили. За да посрещне харчовете, счита, че би трябвало да получава по-висока заплата, само че не е оптимист.

„ Няма да стане, тъй като сега посетителите са по-малко, в сравнение с бяха преди и това е обвързвано с тези зелени документи, които ужасно доста понижават потока в магазина “, споделя Николай.

Мениджърите регистрират, че работата е намаляла с 60%, а разноските са се нараснали. Например сметките за ток. Ако в магазин от 400 квадрата предходната годна сметката е била 600 лева, то в този момент е 5000 в.

Проучване измежду бизнеса у нас регистрира, че над 80% от компаниите правят оценка извънредно отрицателно неналичието на политическа непоклатимост, неналичието на парламент и постоянен кабинет, тъй като това попречва приемането на съответни ограничения във връзка с икономическите политики.

От идващите ръководещи поради Коронавирус вълната бизнесът чака страната да поеме част от заплатите на служащите, нулев налог облага за 2 години, безвъзмездната финансова помощ и отпадането на общински такси.

В противоположен случаи компаниите ще продължат да свиват разноските си, което ще се отрази и върху техните чиновници – изключително тези в най-засегнатите от Коронавирус вълната браншове.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР