Трудът на медиците е срамно ниско заплатен и това е

...
Трудът на медиците е срамно ниско заплатен и това е
Коментари Харесай

Очакване за промяна

Трудът на медиците е срамно ниско обезщетен и това е съществена причина за неналичието на лекари и медицински сестри, за голям брой изкривявания в здравната система като всеобщ банкет по най-скъпите клинични пътеки с от време на време несъществуващи съпътстващи болести, за нерегламентирани доплащания и за дежурния въпрос на здравноосигурените " за какво заплащам здравни вноски ".

Вероятно не всички са очаквали от новата четворна коалиция да се заеме тъкмо с дежурното заричане на всички политици да остойности заслужено труда на медиците, да усили действително заплатите в бранша и да стартира да трансферира акцента на заплащанията на здравната каса към извънболничната помощ, само че това се случи. Да, в действителност, случи се без фрапантна промяна и затваряне на неработещи лечебни заведения, които да правят отстъпка място на огромни центрове, работещи по последните стандарти на новаторската медицина. Случи се в края на пандемията, при която една част от лечебните заведения и лекарите работиха до безсилие, а други получаваха пари от страната, еврофондовете и здравната каса, без да работят въобще или задоволително в продължение на две години. Само за образец - през първото тримесечие на тази година една трета от заплащанията за дентална помощ идват от перото за неподходящи условия на работа поради COVID-19, т.е. средства, получени поради пандемията, а не поради осъществено зъболечение.
Промяна с повече пари
Рецептата на новите ръководещи наподобява на пръв взор лесна за осъществяване - повече пари за същата или по-малко работа. През последните десетина години обаче нито едно финансово министерство, чийто самобитен филиал се явяваха здравното министерство и здравната каса, не насочваше нарасналите доходи от здравни вноски всяка година непосредствено към увеличение на заплатите на работещите в бранша. В случая това стана през два инструмента - груповия трудов контракт в бранша и анекса към Националния рамков контракт, подписан сред здравната каса и Българския лекарски съюз. Двата документа слагат изискване за приемане на увеличените средства по клиничните пътеки и то е до три месеца главните заплати на лекарите да доближат 2000 лева, а на сестрите - 1500 лева В момента доста лекари и сестри в лечебните заведения получават сходни, а постоянно и по-високи месечни доходи, само че те са структурирани като ниска съществена заплата и високо в допълнение материално стимулиране (ДМС). ДМС обаче всеки месец е друго и зависи и от приходите на съответната клиника или поделение и от отношение на завеждащия клиниката и шефа към всеки работещ съответно. Заради плаващото и нестабилно ДМС това е самобитен инструмент за послушание на личния състав, който щедро се употребява от ръководещите, изключително в държавните и общинските лечебни заведения, само че в този момент ще им бъде лишен (виж интервютата на и ).

Другите два сегмента, в които бяха декларирани първите промени, са в незабавната помощ и извънболничната помощ.
Реклама
За да се преодолее кадровата рецесия в колите за спешна помощ, от есента се планува образование на парамедици в медицинските университети по държавна поръчка. Освен това Министерството на здравеопазването разгласи, че ще продължи да усилва заплатите и мотивацията на работещите в незабавната помощ, тъй че те да не се разграничават от тези в останалите звена.

Въпреки множеството поръчки по какъв начин профилактиката, предварителната защита и извънболничното лекуване са приоритет на всяко от предходните ръководства, средствата по НЗОК години подред стояха на равнища към 200 млн. лева годишно за цялата страна и се водеха пунически войни за стотинки нарастване на прегледа при персоналните лекари.

През тази година през бюджета и НРД първичната извънболнична помощ получи доста нарастване на средствата с една трета. Освен това се плануват спомагателни смени в модела на работа, които да насочат още повече средства към персоналните лекари и да насърчат лекуването на амбулаторните положения, без да се стига до болница. В момента тече полемика сред структурите на Българския лекарски съюз, персоналните лекари и народните представители от ръководещата коалиция за промяна в модела на възнаграждение на първичната извънболнична помощ по метод, който да я направи по-привлекателна като компетентност. По данни от регистъра на БЛС, изнесени от ръководителя му доктор Иван Маджаров, 88% от общопрактикуващите лекари в България са на възраст над 50 години и през идващите години цели области ще усещат неналичието им.

В момента се обмисля действителното остойностяване на работата в лечебните заведения и въвеждането на диагностично свързани групи през идващите години.
Реклама
При държавните и общинските лечебни заведения обаче наследството от предходните ръководства е извънредно тежко. По традиция единствено 10 от общо 65-те държавни лечебни заведения работят на облага и съвсем всички от тях са санаториуми. Общите отговорности към доставчиците на клиниките са към 800 млн. лева, а част от университетските и регионалните лечебни заведения са доведени до в действителност банкрут по време на ръководството на ГЕРБ. Разбира се, без който и да било да понесе отговорност за свършеното, несвършеното и изхарчено на ръба на закона и морала в държавните клиники.

Без да се концентрират в новаторската медицина, през тази година ръководещите усилиха цените на еднодневната хирургия и амбулаторните процедури като цяло, с цел да могат пациентите да се възползват от щадящите способи, без да натоварват болничната система, която е доста по-скъпа като прехрана.

В развой на разработване е един извънредно значим документ - антираковият проект. България чака помощ от Европейската комисия за преструктурирането на онкологичната помощ и за по-доброто лекуване на пациентите. В страната липсват доста от детайлите й - да вземем за пример предварителната защита и скринингът за най-честите локализации и палиативните грижи за пациентите.

През идващите месеци и лекарите, и пациентите ще усетят още едно огромно облекчение - краят на хартиите и разнасянето от пациента на проучвания, епикризи и здравна документи. Освен работещата електронна рецепта към този момент е готово и пациентското досие, което може да се употребява и през телефон.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Политика 3 Икономика 1 Свят 2 Компании 3 Право 1 Икономика 2 Свят 3 Компании Реклама Далеч ли са революциите в лечението на тежки болести
Засега неуреден остава въпросът с един от главните детайли от лекуването - лекарствената терапия. През тази година здравната каса ще заплати за медикаменти за домашно лекуване и химиотерапия 1.5 милиарда лева Това обаче не се усеща от всички пациенти по няколко аргументи. България остава страната в Европейски Съюз с максимален % доплащане за медикаменти - към 50%. Фармацевтичният пазар е с общ размер продажби през предходната година 5 милиарда лева и в случай че общите заплащания за лекарства в лечебните заведения и аптеките на НЗОК са 2.5 милиарда лева, разумно пациентите купуват със средства от джоба си останалите артикули.

Здравната каса покрива с най-малък % медикаментите за най-масовите болести, сърдечно-съдовите, от които в България страдат 1.6 млн. души. В същото време й липсва прогенерична политика, а главната част от средствата й отиват за възнаграждение на новаторска терапия. Там пък ценовата регулация и натискът за отстъпки и събаряне на цените обичайно са такива, че на процедура отхвърлят фармацевтичните компании да записват медикаментите си в България, а кумулативно те покриват с спомагателните отстъпки и заплащания към касата една пета от покритите от нея медикаменти. Всяка година приблизително 300 - 500 медикамента напущат Позитивния лекарствен лист, някои от тях се дерегистрират въобще и не са налични на пазара. Две от фирмите от топ 10 напуснаха България и повериха доставките на дистрибутори.

Периодът сред разрешаването на едно лекарство за приложимост и достъпа на пациентите до него в Европейски Съюз варира четири месеца до 2.5 години, като в България пациентите чакат 764 дни (виж изявлението на Томас Алвин).

Фармацевтичните компании оферират промени в посока по какъв начин пациентите да доплащат по-малко и да се лекуват по-добре.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама class= " row " > Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР