Тройният скок на вота “Не подкрепям никого на 2 октомври,

...
Тройният скок на вота “Не подкрепям никого на 2 октомври,
Коментари Харесай

“Не подкрепям никого” скочиха тройно, сред тях гневни и гласуващи за пръв път

Тройният скок на вота “Не поддържам никого ” на 2 октомври, когато не се появи нов състезател, подсказва, че ползата към него може да продължи да пораства и на 2 април.

87 635 българи са пуснали бюлетина с квадратчето на последния избор против 35 745 през ноември 2021 година, демонстрира информация в уеб страницата на ЦИК. Делът е съпоставим с този от вота през март 2017 г.- тогава избралите " Не поддържам никого " са били 87 858 или 2,5% от всички гласуващи. На серията избори през 2021 година бяха под 1,5%.

Според Боряна Димитрова от “Алфа рисърч ” гласовете “Не поддържам никого " са алена лампа, протестен избор. Изразяват неодобрение, демотивация, отчаяние от последните развития в страната.

Социолозите от “Галъп интернешънъл болкан ” се пробваха на 2 октомври да им създадат портрет: “Най-вече младежи, дали своят вот преди за нови планове, измежду които изпъква “Промяната ”, или негласували и без право на глас предишния път, тъй като са били под 18 година Делът им демонстрира, че повече гласоподаватели не са намерили необикновен смисъл в този избор, или най-малко огромен нов политически план, за разлика от изборите през 2021 година ”



Според Боряна Димитрова не трябва да забравяме, че наложителното гласоподаване, поради което се вкара и това квадратче, не е анулирано. “Затова и пораства в последните години. Този избор обаче не въздейства в разпределението нито на действителните гласове, нито на мандатите ”, безапелационна е социоложката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР