Трийсет и петият национален поход По стъпките на Таньо войвода

...
Трийсет и петият национален поход По стъпките на Таньо войвода
Коментари Харесай

Потегли 35-ият национален поход По стъпките на Таньо войвода

Трийсет и петият народен поход " По стъпките на Таньо челник " потегли от Тутракан. Това заяви в неделя ръководителят на Културно-просветното сдружение " Родно Лудогорие " доктор Анатолий Кънев. Дружеството е основател и главен уредник на похода.

Сред уредниците са и Тутраканската община и Историческият музей в Тутракан.

Заради усложнената конюнктура в похода вземат участие към 30 души от уредниците, които минават по целия маршрут. Във Facebook е направена и виртуална група за националните походи по пътя на Ботев и Таньо челник, в която вземат участие към 20 000 души, заяви доктор Кънев.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, минават Дунава и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, основана по концепция на Христо Ботев.

Бойният път на четата продължава 11 дни. След три сражения войводата Таньо Стоянов умира на Керчан хълм край село Априлово, където на 2 юни походът би трябвало да приключи. След гибелта на войводата четата е разрушена.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР