Трите регионални сили, въвлечени в гражданската война в Сирия, подкрепят

...
Трите регионални сили, въвлечени в гражданската война в Сирия, подкрепят
Коментари Харесай

Русия, Турция и Иран с обща позиция преди началото на мирните преговори за Сирия в Женева

Трите районни сили, въвлечени в гражданската война в Сирия, поддържат диалозите сред враждуващите сили в страната, обявиха външните министри на Русия, Турция и Иран, представени от ДПА, в навечерието на договарянията, които би трябвало да стартират в Женева през днешния ден.

Тримата външни министри от астанинския формат приветстваха началото на работата на сирийския парламентарен комитет, който стартира работа през днешния ден в Двореца на нациите в Женева. Те организираха нощес тристранна среща, като разговаряха и със специфичния делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации за Сирия Гайр Педешен. След срещата тримата дадоха и взаимна конференция, огласявайки съгласуваната си обща позиция. "Ние призоваваме страните в договарянията да реализират съглашение ", сподели съветският първи посланик Сергей Лавров.

"Стабилен мир в Сирия може да бъде открит единствено посредством разговор сред Дамаск и опозицията ", сподели турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той добави, че Москва, Анкара и Техеран "осъзнават какви сложности могат да зародят в процеса на работата на сирийския Конституционен комитет, само че "страните гаранти не престават да оказват поддръжка на този развой ". "Обещаваме да не се месим в този развой ", сподели иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

В тристранното заявление Русия, Турция и Иран удостоверяват цялостната си поддръжка за суверенитета и териториалната целокупност на Сирия и отхвърлят всевъзможни сепаратистки желания на сирийска територия. На конференцията Лавров изрази признателност на сътрудниците си от Иран и Турция за продължаващото съдействие във формата от Астана (столицата на Казахстан, която към този момент се назовава Нур Султан - б.р.)

"Договорихме се да продължим енергичните си старания за взаимоотношение с всички страни в сирийския разговор в полза на установяването на здрава, дълготрайна стабилизация на терена, на очистване на оставащите огнища на тероризма, на усмиряване на филантропичната конюнктура, и, несъмнено, за реализиране на напредък в политическия развой ", акцентира Лавров, представен от ТАСС.

Спирайки се на проектите на Съединени американски щати да изпратят спомагателни сили за отбрана на петролните находище в Сирия, съветският външен министър, представен от АП, упрекна Вашингтон в "незаконни дейности ". Според него Съединени американски щати и участниците в обединението, което те предвождат, се намират в Сирия нелегално, тъй като "нямат позволение за това от законното държавно управление на Сирийската арабска република ". Той добави, че отбраната на петролните полета на Сирия от джихадистите на "Ислямска страна " е единствено предлог за американците да останат в тази страна. Още повече, че още през март т.г. Белият дом обществено съобщи, че ИД е победена и унищожена до дъно.

"Всяка употреба на естествените запаси на суверенна страна без нейното единодушие е противозаконна и нашите американски сътрудници прелестно знаят за тази наша позиция. Ние ще я отстояваме ", означи Лавров. Военното наличие на Русия, Иран и Турция в Сирия, се реализира с утвърждението на управляващите на страната, за разлика от противозаконната активност на Съединени американски щати на сирийска територия, акцентира той. Силите на Русия и Иран ще останат в Сирия дотогава, до момента в който това желаят държавното управление и народът на тази страна, сподели външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф на тристранната конференция в Женева.

Конституционният комитет на Сирия е образуван в сходство с резолюцията, призната през януари 2018 година в Сочи от Конгреса за сирийски народен разговор. В него влязоха 150 души (по 50 делегати от Дамаск, опозицията и гражданските организации). Всяка група би трябвало да назначи по 15 специалисти за присъединяване в съвещанията на "редакционната комисия ", които ще се организират в Женева при закрити врата. Днес в швейцарския град е първото съвещание на комитета, напомня ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР